Dušan Čaplovič: "Išli do politiky za biznisom, aby im to ešte lepšie sypalo a sype"
26 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Prežil som takmer dvadsať rokov v politike. Trúfam si napísať, že som toto laboratórium náročného života postupne dobre spoznával. Do politiky som prišiel zo Slovenskej akadémie vied. Z počiatku som si nevedel zvyknúť na jazyk politikov, ktorý bol u veľkej väčšiny vykutý v biznise. Vraveli si, že sú skvelí manažéri." Spomína na svoje začiatky v politike jeden z bývalých ministrov školstva a poslancov Dušan Čaplovič.


 

Reprofoto FB (@Dušan Čaplovič)


 
Biznis zakrytý politikou

"Nadovšetko dobre vedeli, i keď to dennodenne popierali pred médiami, že mnohí z nich išli za ešte lepším biznisom, dobre prekrytým v labyrinte politiky." Pokračuje v spomienkach na sociálnej sieti Čaplovič.

 

Gröhlingova plagiátorská kauza zaraďuje Slovensko medzi „banánové republiky“, tvrdí exminister Čaplovič
Predsedu správnej rady na Slovenskej technickej univerzite Milana Ftáčnika chcú odvolať. Dlhodobo vraj kazí dobré meno školy. Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Vzdialený svet ideálov

"Popravde nerozumel som im, veď som dlhé roky žil, ak to tak môžem nazvať, vo vedeckej bubline. Najmä v oblasti humanitných a sociálnych vied, kde sa nešiel robiť biznis, ale pokiaľ mali jednotlivci schopnosti, dobrá veda." Pokračuje bývalý popredný politik sociálnej demokracie.
Nemenovaný menovaný

"Jedným z takýchto skvelých hercov v politike pre biznis bol už na začiatku nového tisícročia absolvent divadelnej réžie, ktorú dokonale uplatnil v réžii svojej divadelnej politiky. Aj keď po absolvovaní vysokoškolského odboru financií a ekonómie sa venoval novinárčine, analytickým štúdiám a politike." Naznačuje Čaplovič.
Obraz - jeden za všetkých

"Všade, keď pôsobil na rôznych pozíciách politiky, tak práve tam, kde sa dal robiť dobrý biznis. Či to bolo na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. Či akosi v zákryte na rezorte školstva. Najmä v okolí IT projektov. Či napokon v angažovaní sa v prostredí rezortu zdravotníctva, kde tiež cítil biznis. Najmä v blízkosti zdravotných poisťovní a liekovej politiky."

"Navonok milá tvár z divadelnej réžie, v zákryte biznisové záujmy s podielom na príprave niektorých zákonov. Politika bola a je pre neho štrngotavým prostredím. Preto ju vo svojom živote cielene favorizoval až napokon zabudol zrežírovať svoju pochybnú habilitáciu."
Modelový príklad dnešných "politikov"

"Pasuje sa za vedca a túžil po profesúre, až raz jeden z popredných, medzinárodne uznávaných vedcov, člen vedeckej rady najlepšej slovenskej univerzity povedal, že za pochybnú profesúru menovaného nikdy nezahlasuje." Pokračuje exminister na sociálnej sieti vo svojich spomienkach, prirovnaniach a narážkach.
Len nech to sype!

"Keď som išiel do politiky, pozastavil som si všetku platenú činnosť vo vede a vo vysokoškolskom vzdelávaní. Dalo sa slušne žiť aj z platu poslanca či člena vlády. No mnohí to nerešpektovali a sedeli na niekoľkých stoličkách. Išli do politiky za biznisom a zarábaním na všetky strany, len nech im to ešte lepšie sypalo a sype." Dáva do pozornosti známy, no stále akosi obchádzaný fakt Dušan Čaplovič.

(Medzititulky red. HD.)

Vzťah slovenských politikov a plagiátorov k vede je podľa Čaploviča "čoraz viac ignorantský a hlúpy"
"Zvykne sa vravieť, že veda bez politiky je úspešná, ale politika bez vedy je v postavení mimo hry. Desaťročia slovenskí politici kladú vzdelanie, vedu, výskum a inovácie na vedľajšiu koľaj. Pravda je, že o nich hovoria a píšu ako o prioritách, ale... Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Ivan Brožík