Rastúca hrozba jadrovej vojny je najdôležitejšou záležitosťou na svete (Caitlin Johnstone)
23 | 04 | 2021 I Preklad: Lukáš Leca

Na Zemi neexistuje naliehavejšia záležitosť ako hroziaca možnosť, že každý môže zomrieť v jadrovej vojne. Je to šialenstvo, že o tom nehovoríme stále, píše vo svojom komentári Caitlin Johnstone.


"Dnešné spektrum konfliktov nie je ani lineárne, ani predvídateľné. Musíme počítať s možnosťou konfliktu vedúceho k podmienkam, ktoré by mohli veľmi rýchlo viesť protivníka k tomu, aby považoval jadrový arzenál za svoju najmenej zlú možnosť,“ uviedlo v utorok na Twitteri Americké strategické velenie (STRATCOM), pobočka americkej armády zodpovedná za americký jadrový arzenál.

Vyhlásenie, ktoré STRATCOM nazval „ukážkou“ vyhlásenia o postoji, ktoré každoročne predkladá Kongresu USA, bolo pre Twitter trochu intenzívne a vyvolalo veľa znepokojených reakcií. Tento poplach nebol spôsobený žiadnou nepresnosťou v úprimnom vyhlásení STRATCOM-u, ale kvôli bizarnej skutočnosti, že zvyšujúce sa riziko nukleárnej vojny v našom svete sotva figuruje v hlavnom diskurze.



STRATCOM sa pripravuje nielen na využitie svojho jadrového arzenálu na odstrašenie, ale aj na „víťazstvo“ v jadrovej vojne, ak by mala vzniknúť z „podmienok“ (úplne vytvorených USA), ktoré „nie sú lineárne ani predvídateľné“.

USA zintenzívňujú agresiu s Ruskom spôsobom, ktorý straší odborníkov, a zdá sa, že v tom bude pravdepodobne pokračovať. Tieto agresie sa ďalej komplikujú na čoraz napätejších frontoch, ako je Ukrajina, ktorá hrozí získaním jadrových zbraní, ak jej nebude udelené členstvo v NATO, čo by zvyšovalo riziko konfliktu, pokračuje vo svojom komentári Caitlin Johnstone.

Agresia proti Číne s jadrovými zbraňami sa stupňuje v potencionálnych bodoch ako je Čínske more, Taiwan, v Sin-ťiang, Hongkong, India a v mnohých ďalších možných frontoch.

Veliteľ STRATCOM-u Charles Richard v utorok pred senátnym výborom pre ozbrojené služby vyhlásil, že čínske jadrové schopnosti napredujú tak rýchlo, že ani nikoho neobťažujú s informáciami, pretože sú už pravdepodobne zastarané. Richard údajne uviedol, že časť čínskeho jadrového arzenálu bola nedávno pripravená na okamžité použitie.

Náuka o smrti - americké vojenské biolaboratóriá obkolesili svet (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Zuzana Perželová


Skutočnosť, že tí, ktorí majú na starosti americké jadrové zbrane, v súčasnosti vnímajú Rusko aj Čínu ako veľkú jadrovú hrozbu, a skutočnosť, že proti nim eskalujú americkí studení bojovníci, je hrôzostrašná. Skutočnosť, že sa opäť hrajú s atómovými zbraňami „s nízkym výnosom“, ktoré sú určené na skutočné použitie na bojiskách, to ešte zvyšuje.

Tým nechcem povedať nič o napätí medzi Pakistanom s jadrovými zbraňami a Indiou s ozbrojenými atómami, medzi Izraelom s jadrovými zbraňami a jeho susedmi a medzi Severnou Kóreou a Západnou ríšou s jadrovými zbraňami.

Atómoví vedci varujú, že do "súdneho dňa" zostáva 100 sekúnd, pričom vo svojej správe upozorňujú na rastúcu hrozbu jadrovej vojny:

"Urýchlenie jadrových programov vo viacerých krajinách v minulom roku posunulo svet na menej stabilné a zvládnuteľné územie. Pravdepodobnosť nesprávneho výpočtu v čase napätia môže zvýšiť vývoj nadzvukových kĺzavých vozidiel, obrany proti balistickým raketám a systémov dodávania zbraní, ktoré dokážu pružne využívať konvenčné alebo jadrové hlavice. Udalosti ako smrtiaci útok na Kapitol USA začiatkom tohto mesiaca obnovili oprávnené obavy o národných vodcov, ktorí majú výlučnú kontrolu nad používaním jadrových zbraní. Jadrové národy však ignorovali alebo podkopávali praktické a dostupné diplomatické a bezpečnostné nástroje na riadenie jadrových rizík. Podľa našich odhadov sa v roku 2020 zvýšil potenciál sveta naraziť na jadrovú vojnu," uviedli vedci.

Bidenov backend ako zabiť Nord Stream 2 (Daniel De Petris)
Komentár Daniela De Petrisa (The Spectator) Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Až príliš často sa stretávam s tým, že musím ľuďom pripomínať, že primárnym rizikom tu nie je to, že sa niekto rozhodne pre jadrovú vojnu, ale to, že bude nasadený jadrový arzenál uprostred zvyšujúceho sa napätia v dôsledku nedorozumenia, nesprávneho výpočtu, zlyhania alebo nesprávnej činnosti, píše vo svojom komentári Caitlin Johnstone.

Čím sú veci napätejšie, tým je udalosť podobnejšia. Táto nová studená vojna sa deje na dvoch frontoch. Veľa konfliktov to ešte viac komplikuje. Existuje veľmi veľa malých pohyblivých častí a je nemožné udržať ich pod kontrolou.

Ľudia si myslia, že každá krajina vyzbrojená jadrovými zbraňami má jeden „gombík“, ktorým sa môžu vedome rozhodnúť po dôkladnom zvážení zahájiť jadrovú vojnu, ale takto to nefunguje. Na svete existujú tisíce ľudí, ktorí ovládajú rôzne časti rôznych jadrových arzenálov a ktorí by mohli nezávisle zahájiť jadrovú vojnu. Tisíce tlačidiel. Arogancia domnienky, že ktokoľvek môže takýto konflikt bezpečne ovládať, je ohromujúca.

Správa z roku 2014 publikovaná v časopise Earth's Future zistila, že na vyvrhnutie 5 teragramov čiernej sadze do zemskej stratosféry na celé desaťročia bude stačiť detonácia 100 jadrových hlavíc, ktoré zablokujú slnko a znemožnia fotosyntézu rastlín. Toto by mohlo mať za následok smrť zemského organizmu, ak najskôr nezomrel na radiáciu alebo klimatický chaos. Čína má stovky jadrových zbraní, Rusko a USA ich majú tisíce.

To by malo byť to hlavné, o čom každý hovorí. Na Zemi doslova neexistuje urgentnejšia záležitosť ako hroziaca možnosť, že by každý mohol zomrieť v jadrovej vojne. Ľudia to však nevidia, dodáva Caitlin Johnstone.

Americké sankcie a Terence Hill (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Zuzana Perželová


Neschopnosť ľudí zamyslieť sa nad touto otázkou je dôkazom sily zaujatosti a kognitívnej poruchy, ktorá nás núti predpokladať, že ak sa nestalo niečo zlé v minulosti, nestane sa to aj v budúcnosti. Poslednú studenú vojnu sme prežili, avšak jediný dôvod, prečo to ľudia "ustáli", je ten, že sme mali šťastie. Nie je dôvod veriť, že v tomto novom prostredí studenej vojny budeme mať šťastie. Veriť, že prežijeme túto studenú vojnu len preto, že sme prežili poslednú, je rovnako príčetné, ako veriť, že ruská ruleta je bezpečná, pretože ten, kto vystrelil pred vami, nezomrel.

Je to tiež dôkaz sily starého obyčajného psychologického rozčlenenia. Ľudia nezvládajú predstavu, že všetko končí, že majú sledovať, ako všetci, ktorých poznajú, umierajú v plameňoch alebo na otravu žiarením priamo pred nimi, a to všetko preto, lebo niekto urobil chybu v nesprávnom čase.

Nemali by sme byť v tejto situácii. Nie je dôvod, prečo by vlády mali hrať tieto hry s takýmito zbraňami. Neexistuje žiadny dobrý dôvod, prečo by sme nemohli navzájom vychádzať a spolupracovať v zdravom svete. Iba psychopatické agendy imperialistov lačných po moci udržiavajú tento šialený balansujúci akt a nikomu z nás obyčajných ľudí to nijako neprospieva.

Zvyšujúca sa hrozba jadrovej vojny je najnaliehavejšou záležitosťou na svete a je absolútnym šialenstvom, že o tom nehovoríme stále.

Urobme čo môžeme, aby sme to zmenili, dodáva na záver Caitlin Johnstone.

Americké banky majú príliš veľa peňazí
Na jar 2020 sa na dlhopisových trhoch objavil problém nedostatku hotovosti. Globálny skok doláru spôsobil prudký nárast výnosov dlhopisov, ktoré sa pohybujú inverzne k cenám, pričom následne začal dolár prudko stúpať aj na menových trhoch. Čo... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca