Ruská diplomacia vystríha: Praha koná nesvojprávne na pokyny zvonku a všetko ničí
22 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

„Davová hystéria, ktorá nemá nič spoločné so zdravým rozumom.“ Aj takto ruská diplomatka kritizuje pražskú „diplomaciu nadiktovanej logiky“.



Konanie Prahy nemá nič spoločné s diplomaciou

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharová vyčíta Prahe „logiku“ krokov Českej republiky voči Rusku. Uviedla, že sa to dá vysvetliť iba „všeobecným nariadením“ na takéto správanie a nemá to nič spoločné s diplomaciou. Zacharová to povedala pre rozhlasovú stanicu Vesti FM. Jej vyjadrenia sprostredkovala agentúra TASS na svojom webe tass.com.

"Takémuto správaniu jednoducho chýba všetko. To nemá nič spoločné s ničím, čo súvisí so zdravým rozumom, pragmatizmom a diplomaciou, to je isté. Na objednávke sa pracuje, pretože nie je možné vysvetliť logiku takéhoto konania inak, “poznamenala Zacharová.
Iba súbor odporujúcich si fráz

Česká republika môže vyhostiť "asi 60" zamestnancov ruského veľvyslanectva, tvrdí špičková diplomatka.
Podľa Zacharovej sú pražské komentáre k vyšetrovaniu výbuchov v Českej republike „nekontrolovateľnou protiruskou rétorikou“ a nie sú v súlade s princípmi zákona. „Nejde o vyhlásenia týkajúce sa vyšetrovania, ide o súbor fráz, ktoré sú z hľadiska vyšetrovania a zákona nezmyselné. Ktoré následne sami seba vyvracajú,“ zdôraznila Zacharová.

Za českým špionážnym škandálom môže byť i jadrový biznis
„Doslova okamžite po obvineniach Praha oznámila, že sa Rusko nemôže zúčastniť súťaže na výstavbu jadrovej elektrárne v Českej republike. Je dosť možné, že české úrady podľahli triku USA a západu a vyrobili škandál na objednávku,“ upozornil ruský... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

"Už nebudeme iba pripomínať naše možnosti"

Ruské ministerstvo zahraničia objasní možné dôsledky pražských krokov na českého veľvyslanca v Rusku Vítězslava Pivonku vo štvrtok, avizovala Maria Zacharová.

"Rozhovor s českým veľvyslancom bude dnes pokračovať na ministerstve zahraničia. Už sa nebudeme pokúšať pochopiť, aké kroky môže Praha podniknúť. " Povedala predstaviteľka ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie.
Praha zničila všetko

Po rozhovore nebude mať podľa Zacharovej Praha šancu obviniť Moskvu zo zničenia dvojstranných vzťahov. „Musia si uvedomiť, do akej fázy dosiahli zničenie dvojstranných väzieb,“ poznamenala.

České orgány 17. apríla oznámili vyhostenie 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí sú podľa Českej republiky príslušníkmi ruských spravodajských služieb. Praha tvrdila, že dôvodom tohto kroku boli jej takzvané novoobjavené okolnosti spojené s výbuchom Vrbětice v roku 2014. Ruské ministerstvo zahraničia vyslovilo proti tomuto kroku silný protest a vyhlásilo 20 zamestnancov českého veľvyslanectva za personae non gratae.

(Medzititulky red. HD.)

Chmelár varuje: Český diplomatický škandál nesie prvky spravodajskej hry proti Rusku
"Neponáhľajme sa s odpoveďami skôr, ako si začneme klásť otázky." Varuje Eduard Chmelár. Pripomína, že nateraz "nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík