Neverte hoaxom a konšpirátorom: Krv môžete darovať aj po očkovaní proti COVID-19!
22 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Internet zaplavujú rozličné „zaručené“ informácie, ktoré sa neskôr ukážu ako hoaxy. Jeden taký šíril na sociálnej sieti aj Ľubomír Turcer. Tvrdil, že „očkovaný nemôže darovať ani krv. Takže už je v podstate kripel." Polícia jeho slová vyvrátila.


Je zvláštne, ako sa niektorí ľudia uchyľujú v tejto ťažkej dobe k hoaxom, ktoré môžu ublížiť iným. Podľa polície sa úplné dezinformácie rozhodol šíriť aj country spevák z Ilavy Ľubomír Turcer. Vo statuse napísal: „Očkovaný nemôže darovať ani krv. Takže už je v podstate kripel.“ Polícia však v statuse vysvetľuje, že to je úplná dezinformácia.
Krv môžete darovať nielen po Covide, ale aj po iných závažných chorobách

„Na tomto príspevku sú problematické dve veci,“ začína status polícia. „Ide o dezinformáciu, nakoľko človek zaočkovaný proti Covid-19 nemôže darovať krv iba niekoľko dní. Podobne, ako je to normálne pri iných vakcínach,“ píše polícia.

Podľa nej nemožno vylúčiť, že po videní Turcerovho statusu sa niektorí napríklad odhlásili z termínu očkovania. „V prvom rade treba uviesť, že podmienky darovania krvi po akomkoľvek očkovaní sa líšia podľa toho, proti akému ochoreniu je a aký typ vakcíny sa používa. V prípade, že vakcína obsahuje len časť vírusu, ktorá stimuluje imunitný systém, aby si vytvoril protilátku, pri väčšine vakcín sa odporúča nevyraďovať darcu krvi. Alebo ho vyradiť na niekoľko dní. V prípade ´živých vakcín´ s oslabeným vírusom to môže byť aj mesiac,“ vysvetľuje polícia. Dodáva, že pri vakcínach proti koronavírusu to platí veľmi podobne.



Podľa Národnej transfúznej služby darca, ktorý podstúpil očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môže znovu darovať krv najskôr 14 dní po aplikácii očkovacej dávky mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) a najskôr 28 dní po aplikácii očkovacej dávky vektorových vakcín (AstraZeneca). Darovanie krvi nie je ihneď možné ani pri ostatných vakcínach.

Darca môže darovať krv po očkovaní proti chrípke po 48 hodinách, ak nemá ťažkosti. Ak mal darca hepatitídu B alebo hepatitídu A môže darovať krv po 48 hodinách, ak nemá ťažkosti a nebol vystavený nákaze na kliešťovú encefalitídu. V prípade, že mal darca krvi žltú zimnicu, rubeolu, osýpky, BCG, poliomyelitídu (detská obrna), mumps alebo týfus, môže darovať krv po štyroch týždňoch, ak nemá ťažkosti.

Národná transfúzna spoločnosť zaznamenala 74-percentný pokles darcov krvi na Slovensku
Národná transfúzna spoločnosť (NTS) zaznamenala v dôsledku pandémie 74-percentný pokles darcov krvi na celom Slovensku. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Spoločne s generálnou riaditeľkou NTS... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | TASR