Na Sliači sa v plnej paráde predviedol nový Albatros L-39NG
22 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Nové cvičné prúdové lietadlo českého výrobcu AERO Vodochody AEROSPACE pristálo tento týždeň na slovenskej leteckej základni Sliač. Absolvovalo niekoľko letov so zmiešanou česko-slovenskou posádkou. Cieľom bolo predviesť letové vlastnosti lietadla a jeho schopnosti na výcvik pilotov stíhacích lietadiel F-16.


"Lietadlo L-39NG dorazilo na základňu Sliač v nedeľu 18. apríla 2021. V nasledujúcich dňoch sa uskutočnili tri lety, vždy s jedným z továrenských pilotov Aera so slovenským pilotom v kokpite." Píše sa v tlačovej správe, ktorú redakcia HD dostala priamo z Aera Vodochody.



Ponuka spolupráce aj na výrobe

„Ponúkame Slovenskej republike strategickú spoluprácu, ktorej súčasťou je obstaranie ôsmich lietadiel L-39NG. Naše riešenie by zabezpečilo väčšiu sebestačnosť vo výcviku budúcich pilotov F-16 a zároveň by prinieslo významnú úsporu finančných nákladov na tento výcvik. Silným argumentom je tiež ponuka rozsiahlej priemyselnej spolupráce na výrobe lietadla L-39NG,“ povedal Zdeněk Hlačík, riaditeľ obchodu Aero Vodochody pre SR.




Nový Albatros pútal na Sliači pozornosť.

Slováci nové Albatrosy potrebujú

„Modernizácia techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí ku kľúčovým prioritám súčasného vedenia Ministerstva obrany SR. Jedným z plánovaných projektov je tiež obmena súčasných cvičných lietadiel, ktorých životnosť sa postupne končí. Sme radi, že naši vojaci majú možnosť zoznámiť sa s možnosťami výzbroje priamo na ukážkach či prezentáciách. Preto oceňujem ponuku spoločnosti Aero Vodochody odprezentovať jej nové cvičné lietadlo priamo na letisku Sliač,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.


"Letci, ktorí prileteli zo ZSSR na pomoc SNP, si získali rešpekt", tvrdi Šumichrast (ROZHOVOR)
Československí letci - príslušníci 1. československého samostatného stíhacieho leteckého pluku v ZSSR - po prílete na povstalecké územie úspešne zasiahli do bojov proti fašizmu. Bojovým majstrovstvom a preukázanou odvahou si získali nielen veľké... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | SITA

Dominantou prezentácie L-39NG na základni Sliač bola technická časť. Medzi tímom Aera, ktorého súčasťou bol aj šéfkonštruktér L-39NG Jaromír Lang, a zástupcami základne, prebehli detailné diskusie o technických parametroch lietadla, funkciách avionických systémov či moderných bezpečnostných systémoch lietadla. Zástupcovia Vzdušných síl SR sa zoznámili s možnosťami využitia technológie Virtual Training System, určený na výcvik pilotov a plnenie taktických misií, a tiež s kľúčovými parametrami vyzbrojenej verzie lietadla, ktorá by mala byť hotová v prvom štvrťroku budúceho roka.




Šikovného "fešáka" z Vodochodov chcel vidieť každý.

L-39NG sa predstavuje

L-39NG je moderné a efektívne ľahké prúdové lietadlo schopné plniť úlohu ľahkého bojového, jednotného a komplexného lietadla. Vyhovuje plnohodnotnému výcviku pilotov moderných vzdušných síl. Lietadlo vychádza z aerodynamickej koncepcie pôvodnej L-39 s optimalizovanými prvkami na zníženie odporu a zvýšenie účinnosti. Využíva technológie výroby a moderné vybavenie. Pohon obstaráva vysoko úsporný motor FJ44-4M dodávaný s údržbovým systémom TAP Blue. Užívateľom zabezpečuje bezprecedentné letové vlastnosti a predvídateľnosť údržbových nákladov.

Avionika lietadla je pripravená na výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie a môže byť do značnej miery prispôsobená požiadavkám zákazníka. Lietadlo je v bojovom variante vybavené piatimi závesníkmi na nosenie výzbroje. Súčasťou lietadla je aj široké spektrum simulačných technológií vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku.

Bývalé československé Albatrosy bojujú proti teroristom z Boko Haram
Boli to vynikajúce lietadlá a dôkazom toho je, že vo viacerých krajinách stále slúžia. V Nigérii dokonca do aktívnej služby iba vstupujú. Čítať ďalej
28 | 11 | 2020