Šialené! Moskva varuje pred návrhom zakázať všetkým Rusom vstup do EÚ
21 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Po celej Európe sa zatiahla železná opona. Alebo prinajmenšom sa zatiahne, varuje Moskva. Ak bývalý estónsky prezident presvedčí Brusel, aby kvôli rastúcemu politickému napätiu úplne uzavrel hranice pre ruských študentov, pracujúcich a turistov, informuje portál RT.




Túto politiku navrhol Toomas Hendrik Ilves, ktorý viedol pobaltský národ desať rokov až do roku 2016. "Možno by sme si mali dať nejaký time out, a tým myslím pre všetky návštevy z Ruska," uviedol. "Iba zmrazte víza, okrem prípadov núdze pre rodinu. Ide o európsku bezpečnosť,“ navrhol exprezident.
Proamerický pobaltský exprezident

Ilves, ktorý bol vychovávaný a vzdelaný v USA, pôsobil počas posledných rokov studenej vojny ako vedúci estónskej sekcie v štátnej washingtonskej zámorskej mediálnej službe Radio Free Europe. Neskôr bol vymenovaný za tallinského veľvyslanca vo Washingtone.

Odkedy ukončil pôsobenie vo vysokej politike krajiny, zaujal niekoľko pozícií v prestížnych think tankoch a ako spolupredseda Svetového ekonomického fóra.

Ruská tajná služba FSB zadržala ukrajinského konzula pre podozrenie zo špionáže
Uprostred rastúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou ruská tajná služba FSB zadržala ukrajinského diplomata pre podozrenie zo špionáže, informuje The Epoch Times. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Je tiež členom správnej rady Nadácie Slobodné Rusko, lobistickej skupiny so sídlom v USA, ktorá tvrdí, že zastupuje záujmy tých, ktorí nedávno „opustili Rusko kvôli značnému zhoršeniu politickej a ekonomickej situácie“.

Zdá sa však, že jeho posledná bokovka - práca agenta online hraničnej kontroly - mu v Moskve získala niekoľko nepriateľov. Alexej Chepa, podpredseda ruského Výboru pre medzinárodné záležitosti Štátnej dumy, sa v nedeľu týchto návrhov chopil. „Chápem, že počet ľudí, ktorí tam nie sú úplne spokojní alebo im je zle, je veľmi veľký,“ povedal, „ale čo iného môžeme o týchto vyhláseniach ešte povedať?“

Poslanec trval na tom, že návrh bol myslený vyslovene „s cieľom potešiť USA“. Tvrdil, že Ilves „patrí do skupiny ľudí, ktorí nevedia, čo hovoria. Chcú iba okolo seba spustili PR kampane a robiť rozruch“.

Viac ako 20 ruských vojnových lodí organizuje vojenské cvičenie v Čiernom mori
Po tom, čo USA prehodnotili svoje plány blokovania Krymu ako „ďalšiu nevyprovokovanú eskaláciu“, dnes viac ako 20 ruských vojnových lodí uskutočnilo námorné cvičenia v Čiernom mori, informuje Daily Mail. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Alexander Gruško, ruský námestník ministra zahraničia, bol vo svojej reakcii opatrnejší a naznačil len, že Ilves „mal hovoriť s vodcami krajín ako Turecko a Grécko o dôležitosti cestovného ruchu a najmä jeho ruskej zložky“.
Návrh sa neuchytil ani doma

Zdá sa, že doma sa Ilvesov radikálny návrh neuchytil. Eva-Maria Liimetsová, šéfka estónskeho ministerstva zahraničia, v pondelok pre miestne médiá uviedla : „Naozaj dúfam, že sa vzťah nevyvinie natoľko, aby bolo potrebné prijať také razantné opatrenia.“

Kauza prichádza uprostred zhoršujúceho sa diplomatického sporu medzi EÚ a Ruskom. České úrady cez víkend vykázali osemnásť ruských diplomatov kvôli obvineniam zo špionáže a sabotáže, pričom vyzvali ďalšie krajiny EÚ, aby ju v tomto kroku podporili.

Do "vojnových hier" v Čiernom mori sa najnovšie zapojí aj britské námorníctvo
Uprostred stupňujúceho sa napätia medzi Moskvou a Západom sa do hry zapája aj Britské kráľovské námorníctvo. Dve britské vojnové lode sa čoskoro doplavia k južnému pobrežiu Ruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková