Panda na Slovensku? Fotopasca zachytila vzácne zviera na východe (FOTO)
21 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Ochranárom Národného parku Slovenský raj sa naskytol naozaj nezvyčajný úkaz! Nastražené fotopasce totiž zachytili medveďa, ktorý sa svojim vzhľadom výrazne odlišuje od iných, informuje Nový Čas.

Ochranári nazvali medveďa zo Slovenského raja "Panda rajská" opodstatnene. Jeho čierno-biele sfarbenie totiž značne pripomína druh medveďa žijúceho skôr v ázijských krajinách ako na Slovensku.

Toto vzácne zviera sa podarilo zachytiť na nastražených pasciach. „Snažíme sa fotopasce umiestňovať tak, aby sme čo najpresnejšie zachytili pohyb, výskyt a správanie zveri v našom národnom parku. Materiál z nich zbierame každé tri mesiace. Nechávame ich tam čo najdlhšie, aby sme eliminovali pachové stopy. Zvieratá sú na to citlivé. Stalo sa nám, že medveď nám dve foto- pasce zničil, lebo na nich cítil ľudský pach,“ uviedol ochranca národného parku Róbert Javorský.



Nový Čas / Róbert Javorský


Práve Javorovský "slovenskú pandu" objavil ako prvý. „Na jednej fotke z lokality Koš som objavil čierno-bieleho mladého medveďa. Potom som ho nachádzal aj v mnohých iných lokalitách. Zjavne si hľadal svoje teritórium,“ vysvetľoval ďalej.

„Tento asi trojročný medveď vyzeral skoro ako panda. Čierny s bielymi veľkými fľakmi je veľmi neobvyklé sfarbenie medveďa. Mladé medvede majú okolo krku biely ´obojok´, ktorý im časom zmizne, ale tento má biele škvrny. Nevieme ešte, či to je samec alebo samica, ale svojím výzorom môže zaujať druhé pohlavie. Na prežitie v divočine to však nebude mať pre neho nijaký vplyv. Jedine, že ho môže človek v lese skôr zbadať,“ uviedol pre Nový Čas.

V Bratislave nasnežilo, na Kolibe nezaparkujete. Ľudia sa vyšli sánkovať
Zdá sa, že malá snehová nádielka a deň voľna vytiahli ľudí von. Na Kolibe a v okolí Kamzíka sa to hemží rodinami s deťmi. Na Kolibe už nezaparkujete, všimol si portál topky.sk. Čítať ďalej
06 | 01 | 2021 | Michal Filek