Minister obrany Šojgu o napätí v blízkosti hraníc Ruskej federácie
21 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Krajiny NATO sa za podpory USA snažia vybudovať vojenskú prítomnosť na južných a západných hraniciach Ruska, uviedol minister obrany Sergej Šojgu.


"Deštruktívny prístup vojensko-politického vedenia Ukrajiny, ktoré sa snaží destabilizovať situáciu na Donbase, pokračuje. USA a NATO pokračujú v provokatívnych aktivitách vo vzdušnom priestore a vodách Čierneho mora," uviedol šéf rezortu. Povedal to na schôdzi svojho kolégia na pôde ministerstva obrany v Moskve. Informáciu zverejnil portál vpk.name.

Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca

Rusko sa cíti obkľúčené silami NATO

Situácia je podľa ministra obrany Ruskej federácie nestabilná aj na Zakaukazsku a v krajinách blízkovýchodného regiónu: "Z dôvodu konania aliancie je ruská armáda nútená zvyšovať bojovú pripravenosť i vojsk južného vojenského okruhu." Povedal Šojgu.

"Zároveň prebieha nepretržité vyzbrojovanie okruhu. V roku 2020 jednotky dostali viac ako tri tisíc dvesto jednotiek modernej výzbroje a vojenskej techniky a ich podiel vo vojenských jednotkách a formáciách predstavoval 70 percent," Informoval minister obrany Ruska.
Obrana Ruska je pre "západ" prejavom agresie Moskvy

Západní politici považujú ruskú aktivitu za „agresívne akcie“. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v rámci "odvety" oznámil „najmasovejšie rozmiestnenie“ síl - vojenského personálu a technického vybavenia - v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Podľa jeho slov je tam asi 150 tisíc ľudí. Odkiaľ tieto údaje pochádzajú, diplomat nekonkretizoval.

Ruské ministerstvo zahraničia označilo rokovania o potenciálnom konflikte s Ukrajinou za ďalší vyhýbavý manéver a fikciu Kyjeva. Ako zdôraznil tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov, každá krajina, ktorej hranice majú nestabilný región, prijme potrebné bezpečnostné opatrenia. Peskov navyše zdôraznil, že Rusko môže na svojom území presúvať jednotky, ako sa mu zachce.
Odkaz hluchým a slepým

Vladimir Putin už skôr vyhlásil, že Moskva sa nechystá na nikoho zaútočiť. Ruská hrozba je podľa neho „vynálezom tých, ktorí chcú zúročiť svoju úlohu predvoja v boji proti Rusku, aby za to dostali nejaké bonusy a preferencie“. Pripomenul portál vpk.name.

(Medzititulky red. HD.)

Vychádzať s Putinom je dobrá vec, tvrdí bývalý prezident Trump
Bývalý americký prezident Donald Trump je presvedčený, že udržiavanie dobrých vzťahov s ruským vodcom Vladimirom Putinom je v národnom záujme USA. Varoval, že alternatívou bude priblíženie sa Moskvy k Číne, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca