Francúzsko sa stáva prvým štátom EÚ, ktorý zaviedol digitálne "COVID pasy"
21 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Francúzsko sa stalo prvou krajinou v Európe, ktorá prijala systém „digitálneho cestovného certifikátu pre Covid-19“. Kontroverzný elektronický pas, ktorý získate len po zaočkovaní vakcínou proti Covid-19, informuje portál RT.


Aplikácia TousAntiCovid by mala byť uvedená na trh budúci štvrtok. Jej koncept bol vytvorený už pred rokom v Bruseli. Francúzsku má slúžiť ako program sledovania kontaktov a pas preukazujúci imunitu na Covid-19. V budúcnosti bude rozšírená aj o údaje o vakcínach. Príslušné informácie sa budú ukladať do smartfónov používateľov.

Paríž dúfa, že návrh nielen potvrdí pozitívny alebo negatívny stav používateľov, ale bude tiež sledovať stav očkovania.

Počnúc 29. aprílom je možné pomocou skúšobného systému overiť, či je cestujúci zaočkovaný alebo nie, informoval Le Monde. Podľa ministra pre digitalizáciu Cedrica O, ktorý je v kontakte s inými krajinami a významnými leteckými spoločnosťami, bude tento systém slúžiť ako súčasť „posilneného, ​​konsolidovaného a štandardizovaného“ paneurópskeho systému.

Štúdia: Vakcína proti Covid-19 môže v zriedkavých prípadoch spustiť herpetickú infekciu
Izraelskí vedci zistili, že vakcína proti Covid-19 môže u niektorých pacientov trpiacimi aj inými ochoreniami vyvolať herpetickú infekciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders označil systém ako  "digitálny zelený certifikát“ s použitím podobnej terminológie ako v Izraeli. Navrhol, aby bol úplne funkčný do 21. júna. Vyslovil potrebu čo najskôr ju uviesť do praxe vzhľadom na hospodársky pokles, ktorý pohltil južné Francúzsko, ktoré je tradičným turistickým bodom.

Zainteresovaní úradníci sa zámerne vyhýbali označovaniu tohto programu ako „očkovacieho pasu“, aby nevypukli protesty alebo nevystrašil Francúzov, ktorých myšlienka očkovacieho pasu znepokojuje.

TousAntiCovid je podobný pilotnému americkému očkovaciemu pasu s názvom Excelsior Pass, zavedenému v New Yorku začiatkom tohto mesiaca. Francúzi už vylúčili použitie TousAntiCovid na kontrolu vstupu do barov a reštaurácií, aj keď bolo schválené na použitie na „koncertoch, festivaloch alebo veľtrhoch“.

Vyliečenie depresie na dosah? Vedci našli vyše 500 génov spoločných úzkostným poruchám
Štúdia austrálskych vedcov objavila stovky zdieľaných génov u ľudí žijúcich s úzkostnými poruchami aj s depresiou. Ide o významný krok v boji proti dvom neriešiteľným duševným nepriateľom ľudstva, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca