Šok: 78-ročný Vladimír Mečiar chce založiť novú stranu! Chýba mu však to podstatné - ľudia
20 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vyzerá to tak, že slovenská politická scéna sa rozrastie o ďalší subjekt. Nad založením novej strany totiž opäť rozmýšľa aj legendárny Vladimír Mečiar.


Vladimír Mečiar sa nezmazateľne zapísal do dejín samostatného Slovenska. Bol nielen jeho zakladateľom, ale aj trojnásobným premiérom (1990 – 1991, 1992 –1994 a 1994 – 1998) a dokonca v roku 1999 kandidoval za prezidenta. S jeho pôsobením v politike sa spájalo viacero škandálov, a tak 12. decembra definitívne odišiel nielen zo svojho HZDS, ktoré zakladal, ale aj z politiky. Jeho pieseň so zamávaním na rozlúčku doslova zľudoveli.
Už vyše roka strávil stretnutiami a rokovaniami na nový subjekt

Súčasné turbulencie na naše politickej scéne ale prebrali k životu aj 78-ročného dôchodcu Vladimíra Mečiara, ktorý údajne plánuje návrat do politiky založením nového subjektu, informuje o tom portál ereport.sk.

Nad svojím comebackom vraj rozmýšľal v strane Slovenská liga, ktorú ale krátko pred voľbami nečakane opustil. „Keď sme začali rozoberať, koľko je tam závadových osôb, tak som si povedal: Ja ich mám dotiahnuť do parlamentu a potom sa za to hanbiť? Čo som urobil? Tak z kratšej cesty som sa vrátil naspäť,” povedal pre ereport.sk Mečiar. Chuť vrátiť sa na politickú scénu s čisto novou stranou ale slovenskú legendu neprešli. Vladimír Mečiar priznal, že novým politickým subjektom sa zaoberal celý rok 2020 a časť tohto.

Mečiar priznal, že vyše roka trávil stretnutiami a rokovaniami, ktorých účelom bolo založiť nový politický subjekt. „Hovorím o novom subjekte, pravicovom subjekte postavenom na princípoch konzervatívnych strán,” prezradil, akým smerom by sa mala uberať jeho nový subjekt a dodal, že by malo ísť o pronárodné hnutie. „Moja vízia za ten rok neskončila úspešne. Znamená to, že tí ľudia sú tak zažratí do seba, že každý povie: Chceš, aby sme išli? A čo z toho? Čo za to? A tak sa národné hnutie nerobí. Buď to máš v srdci alebo nie,” priznal Mečiar ako ťažko sa mu jeho nový projekt rodí.

Z Mečiarovho synovca je bojovník proti vláde: "Za koniec ekonomickej tyranie národa!"
Z expremiérovho synovca sa stáva "bojovník za slobodu". Milan Mečiar (48) so svojou sestrou Stanislavou protestujú v čase pandemickej a donedávna ešte koaličnej kríze proti vláde, píše Plus 7 dní. Čítať ďalej
30 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Jeho tím musí mať schopnosť organizovať a ťahať ľudí za sebou

Expolitik na dôchodku prezradil aj to, že dôležitým faktorom pri vzniku novej strany je možný príchod predčasných volieb. „Nemyslím si, že sa skončili všetky experimenty, ale doteraz to bolo neúspešné. Čo je najhoršie, skracuje sa čas, ak budú predčasné voľby. Či taký subjekt príde ako alternatíva, zatiaľ neviem povedať. Zatiaľ sa to rysuje na Hlas a PS,” zamýšľa sa bývalý trojnásobný premiér, ktorý pre svoj nový politický subjekt ešte nemá ani názov.

„Neviem, kedy takýto subjekt vznikne, vyvíjam iniciatívy, aby vznikol a aby som našiel ľudí, ktorí sú schopní a majú v sebe kúsok toho čomu sa hovorí líderstvo, schopnosť organizovať a ťahať ľudí za sebou,” vysvetlil Mečiar, ktorý zároveň priznal, že ľudí, ktorých lanári, nie sú žiadne veľké mená. „Nováčikovia sú to, alebo známe osoby na miestnej úrovni, regionálnej aj napríklad,” dodal.

Dokáže Mečiarov nový projekt, respektíve on sám svojou osobnosťou, nalákať nejakých voličov? „V tomto smere sa budú biť dve asociácie. Jedna je tá, čo sa nesie históriou, teda Mečiarizmus, zlo a podobne, tou druhou je čiastočný spomienkový optimizmus jeho voličov. Aj keď si treba povedať, že to je už veľmi veľa rokov od kedy bol v politike. V roku 2006 mal vyše osem percent, odvtedy prešlo približne 15 rokov. Mal najmä staršiu cieľovú skupinu. Dá sa predpokladať, že tí, ktorí fungovali na tom spomienkovom optimizme, tak tá cieľová skupina je už užšia,” zhodnotil šance nového subjektu Vladimíra Mečiara šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Flašík o vláde: Blbosť neschovajú za pandémiu. Najlepší boli Mečiar, Dzurinda a Fico
Podnikateľ a exmanžel europoslankyne Moniky Beňovej Fedor Flašík prijal pozvanie do satirickej relácie RTVS Pumpa. Pri tejto príležitosti v rozhovore pre Nový Čas prezradil, ako vidí súčasnú vládu. Či akí politici v histórii SR boli podľa neho... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Timotej Dudka

Politická budúcnosť Vladimíra Mečiara je z kategórie sci-fi

Veľmi reálne nevidí politický návrat Vladimíra Mečiara ani politológ Radoslav Štefančík. „Myslím, že politická budúcnosť Vladimíra Mečiara je skôr z kategórie sci-fi, ako z reálneho života. Vladimír Mečiar skončil v momente, keď svojim babkám demokratkám zaspieval na rozlúčku. Ten výraz lúčiaceho sa Mečiara by sme si mali zapamätať ako obraz každého politika, ktorý neskutočne túži po moci, myslí si, že môže všetko, ale jedného dňa, keď zistí, že je koniec, konečne precitne,” prognózuje Štefančík, ktorý na záver skonštatoval, že éra každého politika má svoj dátum spotreby a netrvá večne.

„Demokracia je úžasná v tom, že kariéra každého politika raz skončí. Presvedčil sa o tom Mečiar, Fico, Dzurinda a napokon na to príde aj Igor Matovič. Ľudia však musia byť trpezliví, zaujímať sa o politiku a už nikdy nedopustiť, aby nám takí ľudia, ako Vladimír Mečiar, opäť spravovali veci verejné,” zarazil klinec do Mečiarovej politickej rakvy Štefančík.

Vedec Leksa: Ani za Mečiara a Fica som necítil také ohrozenie demokracie, ako teraz za Matoviča
Vladimír Leksa najnovšie reaguje na článok, ktorý nedávno uverejnil dennikn.sk pod názvom "Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal" A čo sa týka hrozieb pre demokraciu u nás, reaguje vskutku... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík