Kauza Lučanský: Komisia nemá vôbec prístup ku všetkým dokumentom, ako máme vyšetrovať? pýta sa Saková
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Denisa Saková ako členka nezávislej komisie, ktorá vyšetrovala tragické okolnosti úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, nepodporila jej záverečnú správu. O tom, prečo tak konala konečne prehovorila.


Exministerka vnútra a poslankyňa parlamentu Denisa Saková konečne prehovorila a vysvetlila, prečo ako členka nezávislej komisie nepodporila jej záverečnú správu.

V pondelok večer sa Saková rozhovorila v štúdiu televízie TA3 v relácii Téma dňa. Kritike podrobila ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá predmetnú komisiu zriadila, píše portál ereport.sk.

Štubniak priniesol čerstvé správy z USA aj s grafom. V štátoch kde mali lockdown, zomrelo viac ľudí!
Juraj Štubniak sleduje dianie na Slovensku, ale aj vo svete. V utorok na Facebooku upozornil na článok z USA, ktorý obsahuje aj graf a presné čísla úmrtí v jednotlivých štátoch USA. Ukázalo sa, že tam, kde mali lockdown, sa čísla úmrtí oproti... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Petra Demková


„Kontrolná komisia zriadená v súvislosti s mimoriadnou udalosťou, pri ktorej došlo k úmrtiu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, na svojom poslednom zasadnutí prijala záverečnú správu. Z uvedenej správy vyplýva, že Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú verziu udalosti. V zmysle ktorej došlo k pokusu o samovraždu a následnému úmrtiu Milana Lučanského.

Komisia tiež nezistila také významné skutočnosti, na základe ktorých by bolo možné konštatovať pochybenie príslušníkov ZVJS alebo zdravotníckeho personálu pri zaobchádzaní s Lučanským, počas jeho výkonu väzby. Ani pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, a ktoré by mohli mať priamy alebo nepriamy vplyv na priebeh udalosti.” Stálo v stanovisku, ktoré minulý piatok zverejnil rezort spravodlivosti.

„Osobne sa domnievam, že tie udalosti, ktoré nastali v decembri, po prvom úraze 8. decembra a následne po samovražde generála Lučanského, vznikol v spoločnosti veľmi enormný tlak a vznikol tlak hlavne na pani ministerku spravodlivosti," vysvetľuje svoje stanovisko Saková.

Začína pojednávanie s gymnazistkou Juditou za vraždu spolužiaka. Čo jej hrozí?
Už dva roky sedí vo vyšetrovacej väzbe gymnazistka Judita, ktorá je obžalovaná z brutálnej vraždy spolužiaka Tomáša. Dnes sa začína odvolacie konanie. Čo mladej študentke hrozí? Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Exministerka si myslí, že namiesto toho, aby súčasná ministerka zobrala politickú zodpovednosť a odstúpila zo svojej funkcie, tak vytvorila komisiu. Tá mala prešetriť všetky udalosti. Teda aj prvú udalosť zranenia, aj druhú týkajúcu sa úmrtia generála Lučanského.
Dokumenty nie sú k dispozícii

Sakovej očakávania od komisie, sa však vôbec nenaplnili. “Ako členka opozície som sa do tejto komisie aktívne prihlásila a očakávala som, že táto komisia bude mať mandát na to, aby skutočne prezrela všetky dokumenty. Oboznámila sa so všetkými skutočnosťami a dostala sa aj k jednotlivým, či už príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ale aj k ošetrujúcim lekárom. Personálu, ktorý ošetroval generála Lučanského pri prvom a druhom incidente," hovorí poslankyňa.

Informačná blokáda je v súčasnosti porovnateľná iba s obdobím normalizácie, píše Chmelár
"Spolu s Janom Kellerom, Ilonou Švihlíkovou a ďalšími českými osobnosťami som sa zúčastnil na ankete, či máme Rusko považovať za nepriateľa. " A Eduard Chmelár ponúka odpoveď. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Saková s poľutovaním konštatovala, že hneď na prvej komisii bola prítomná aj pani ministerka, ktorá oznámila, že komisia bude mať k dispozícii iba tie dokumenty, ktoré má v kompetencii ministerstvo spravodlivosti.

A môže navštíviť iba tie inštitúcie, ktoré kompetenčne pod ministerstvo spravodlivosti patria, a že budú zbavení mlčanlivosti iba príslušníci ZVJS.

"To znamená, že či už zdravotná dokumentácia, či už pitevná správa, alebo všetky ostatné dokumenty, ktoré sú v rukách OČTK, sa k tejto komisii nedostanú. To nám povedala hneď na začiatok," netají sklamanie Saková.

Harabin o akcii „Baťová a kvety“: Novodobí zväzáci doniesli kvety pokrokovej pracovníčke Baťovej
Štefan Harabin sa vysmieva z „spontánnej akcie“ liberálov, pri ktorej organizovane navozili pred ŠÚKL kvety a zavolali novinárov. Tam „prekvapili nič netušiacu“ riaditeľku. Nazval to akciou zväzákov a Baťovú pokrokovou... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Petra Demková