Do "vojnových hier" v Čiernom mori sa najnovšie zapojí aj britské námorníctvo
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Uprostred stupňujúceho sa napätia medzi Moskvou a Západom sa do hry zapája aj Britské kráľovské námorníctvo. Dve britské vojnové lode sa čoskoro doplavia k južnému pobrežiu Ruska, informuje portál RT.



Denník Sunday Times cez víkend informoval, že torpédoborec typu 45 vyzbrojený protilietadlovými raketami a fregata typu 23 sa odpojia od nosnej flotily kráľovského námorníctva v Stredozemnom mori, aby budúci mesiac prešli do Čierneho mora.


Pripravené budú aj stíhačky

Zdroje z ministerstva obrany zároveň oznámili, že na vlajkovej lietadlovej lodi HMS Queen Elizabeth budú pripravené aj britské bojové lietadlá, aby zasiahli, ak by sa lode dostali do problémov.




Rovnako ako ostatné lode, aj Queen Elizabeth, ktorá pojme až 60 prúdových lietadiel a vrtuľníkov, má podľa medzinárodných zmlúv zakázaný vstup do Čierneho mora.

Viac ako 20 ruských vojnových lodí organizuje vojenské cvičenie v Čiernom mori
Po tom, čo USA prehodnotili svoje plány blokovania Krymu ako „ďalšiu nevyprovokovanú eskaláciu“, dnes viac ako 20 ruských vojnových lodí uskutočnilo námorné cvičenia v Čiernom mori, informuje Daily Mail. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Ruský warcraft

K tomuto kroku došlo po tom, čo Moskva nariadila vlastnému námorníctvu, aby v regióne uskutočňovalo streľbu ostrými strelami. Moskva dnes začala v Čiernom mori cvičenie s vyše 20 vojnovými loďami.

USA vyjadrili znepokojenie nad „dôveryhodnými“ správami o ruských jednotkách hromadiacich sa na hraniciach s Ukrajinou a začiatkom tohto mesiaca hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price vydal „výzvu adresovanú Rusku, aby sa zdržalo eskalácie“.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov novinárom povedal: „Situácia na kontaktnej linke na Ukrajine je mimoriadne nestabilná. Dynamika vývoja tohto stavu vecí a správanie sa ukrajinskej strany vytvárajú nebezpečenstvo obnovenia nepriateľských akcií v plnom rozsahu,“ uviedol.

Potrebuje Putin ďalšiu armádu? Ruský minister obrany chce klonovať 3 000 rokov starých bojovníkov
Ruský minister obrany Sergej Šojgu si zobral oddychový čas od hromadenia vojakov na Ukrajinských hraniciach. Chce si totiž splniť svoj sen. Pohráva sa s myšlienkou naklonovať 3 000 rokov starých skýtskych bojovníkmi spolu s ich koňmi, ktorých DNA... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková