Samotestovanie žiakov: Podľa právnikov háklivá téma, z pohľadu psychológov katastrofa (Christian Euler)
19 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Christiana Eulera (reitschuster.de)


Samotesty sú nielenže nevhodné pre deti, ale nie sú ani prípustné. Trestnoprávna zodpovednosť učiteľov.


V Nemecku sa vo väčšine spolkových krajín musia učitelia a žiaci testovať dvakrát do týždňa. Nemecký minister kultúry Alexander Lorz tvrdí, že za súčasnej situácie je to nevyhnutné pre bezpečnú prevádzku škôl. Christian Euler v komentári poukazuje na to, že známy mníchovský pediater Martin Kirte má na to iný názor. „Samotestovanie je z právneho hľadiska veľmi háklivá téma a z pohľadu psychológov je katastrofa. Vedie to k falošne negatívnych, alebo pozitívnym výsledkom, k nariaďovaniu karantény a k zvyšovaniu incidencie v pandémii koroavírusu.“



Samotestovanie nie je pre deti vhodné, ani prípustné

V klinických štúdiách sa jednoznačne hovorí o tom, že používať  by sa malo výlučne u dospelých so symptómami. Ide tak o produkt pre chorých. Správny súd v Mníchove nedávno vydal rozhodnutie, že na školách sa môžu používať len také testy, ktoré zohľadňujú vekovú kategória užívateľov.


Šokujúce slová lekára: Testovanie detí je niečo medzi nezmyslom a zločinom! (VIDEO)
Slovensko je vďaka Igorovi Matovičovi najtestovanejšou krajinou na svete. Jeho zásluhou sa testuje pre všetko a všade doslova hlava nehlava. A to dospelí aj deti. A práve na ich testovanie majú v odborníci vyhranený názor. Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Právnik z Hanau Holger Fischer v otvorenom liste adresovanom riaditeľom škôl  v Hessensku, pedagógom a rodičom, varuje, že takýto krok neuvážlivo a neúnosne ešte viac fyzicky a psychicky zaťažuje žiakov,  čo vedie k vážnym zdravotným rizikám.


Podobne ako to bolo v prípade rúšok, aj testovanie je podľa Fischera neakceptovaním právnym prepisov. Testy by mal vykonávať len odborný zdravotnícky personál, resp. by mali byť pod dohľadom zdravotníkov. Na školách však takýto medicínsky personál nie je k dispozícii.


Znamená to, že testy sa budú vyhodnocovať bez odborného dohľadu a bez možnosti konzultácie. Fischer zdôrazňuje, že samotestovanie nie je vhodné pre deti, dodáva Christian Euler.


Podnet na Slovenskú republiku na medzinárodný súd, za celoplošné testovanie, je podaný! Skončia naši politici v base? 
„Dňa 12.4.2021 skupina advokátov, zástupcov rôznych profesií a občianskych aktivistov podala svoj podnet na Medzinárodný trestný súd za vykonanie nepovolených medicínskych experimentov na ľuďoch,“ informuje stránka... Čítať ďalej
13 | 04 | 2021 | Petra Demková

Trestnoprávna  zodpovednosť učiteľov

Rovnako ako v prípade samotestov podľa Fischera treba zvážiť riziká aj u rúšok. No rezortné ministerstvo to na zreteli nemá, ani predstavitelia spolkových krajín, a v konečnom dôsledku ani školské úrady, orgány školského dozoru, riaditelia škôl či učitelia.


Podľa právnika schválenie rúšok pre dospelých ešte neznamená, že sú bezpečné aj pre deti. Tí, ktorí vyzývajú deti, aby si rúška nasadili,  môžu čeliť trestnoprávnej zodpovednosti, uzatvára svoj komentár Christian Euler.


Harabinov manuál pre riaditeľov škôl, rodičov a žiakov. Ako hájiť svoje práva pri nástupe do školy?
Bývalý minister spravodlivosti upozorňuje, že podmienky ministerstva pre návrat do škôl sú protiprávne. Stále nemá ani učiteľ, ani žiak, žiadnu právnu povinnosť nosiť rúško. Nie je povinný preukazovať sa výsledkom testu. Všetky povinnosti by museli... Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Petra Demková