Chmelár: Zbraňami z Vrbětic sa zabíjalo nielen na Ukrajinu, Sýrii či Saudskej Arábii, ale aj deti v Jemene
19 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Výbuch v muničnom sklade vo Vrběticiach na Morave rozčeril vody nielen v Čechách, ale aj u nás. Politický analytik Eduard Chmelár sa k nemu síce už podrobnejšie vyjadril, tentokrát vo svojom statuse upriamuje pozornosť na inú skutočnosť.


Za výbuchom v muničnom sklade na Morave stoja podľa českej tajnej služby Rusi. To je údajne live motív celého problému. Eduard Chmelár si však všíma aj iný rozmer, ktorým je skutočnosť, že s muníciou z tohto skladu sa zabíjalo aj v iných častiach sveta.

„Je mi veľmi ľúto dvoch obetí výbuchu muničného skladu na Morave, ale netvárme sa, že je to jediný problém. Zabíjalo sa totiž nielen vo Vrběticiach, ale najmä zbraňami z Vrbětic, ktoré sa vyvážali do najhorších konfliktných oblastí nielen na Ukrajinu, ale aj do Sýrie či Saudskej Arábie. Zabíjali sa nimi deti v Jemene. Neschopnosť našej politickej a mediálnej sféry uvedomiť si aj tento nehumánny rozmer aféry, iba podčiarkuje hodnotovú rozkolísanosť až pokrytectvo súčasného verejného diskurzu,“ konštatuje vo svojom statuse náš skúsený politický analytik Eduard Chmelár.



Chmelár varuje: Český diplomatický škandál nesie prvky spravodajskej hry proti Rusku
"Neponáhľajme sa s odpoveďami skôr, ako si začneme klásť otázky." Varuje Eduard Chmelár. Pripomína, že nateraz "nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík