Rusko celoročne splavňuje Severnú morskú cestu, ponúka lacnejšiu konkurenciu Suezu
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Jeden z najnovších ruských ľadoborcov Černomyrdin začína misiu na Severnej morskej ceste s cieľom zabezpečiť jej celoročnú splavnosť. Moskva ponúka prepravcom oveľa rýchlejšie a oveľa lacnejšiu cestu ako cez zraniteľný Suezský prieplav.


"Môže Rusko pomocou Severnej morskej cesty konkurovať Egyptu so svojím Suezským prieplavom?" Môže a veľmi výrazne. Pripomína to web svpressa.ru.



Suez už negarantuje prakticky nič

Ruská cesta je určite kratšia, zjavne lacnejšia. Áno, možno aj bezpečnejšia, súdiac podľa nedávneho incidentu s kontajnerovou loďou taiwanskej spoločnosti, ktorá niekoľko dní blokovala Suez. To vyvolalo prudký skok ceny čierneho zlata (+ päť percent).

Umelý prieplav, ktorý pred sto a pol rokom spájal Stredozemné more s Indickým oceánom, nie je široký,  je plytký a neustále preťažený.

Najvýkonnejší ľadoborec sveta Arktika doplával na severný pól (video)
Jadrové ľadoborce série 22220 môžu viesť konvoje lodí až v trojmetrovom arktickom ľade. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Konkurencia na severe

Stáva sa ňou arktická dopravná diaľnica, ktorá spája európsku časť Ruska s Čukotkou. Z jej najzápadnejšieho bodu, z Murmansku do japonského prístavu Jokohama je 5 770 námorných míľ. Pre porovnanie cez Suezský prieplav je to 12 840 míľ. Z tej istej Jokohamy do holandského Rotterdamu po severomorskej ceste je to 9 230 km, cez Suez - 22 540 km.
Nastupuje Černomyrdin

Flotilu aktívne činných ľadoborcov na severnej morskej trase doplnil najnovšie vlani na vodu spustený Černomyrdin. Z prístavu Sabetta (Jamal) vyplával v januári v silných mrazoch a za sťažených ľadových podmienok. To mu nezabránilo prekonať 7 242 km od morského prielivu Obský záliv do prístavu určenia za 10 dní a 21 hodín. Asi trikrát rýchlejšie, ako keby sa plavil bežnou cestou po Európe. Ušetril čas, peniaze najmä na palive, pričom jasne preukázal možnosť celoročnej plavby po severomorskej trase.
Severomorská trasa už ponúka možnosť plavby

"Rusko je čoraz aktívnejšie v ekonomickom rozvoji Arktídy," povedal nedávno prezident Ruskej federácie Vladimir Putin." Prebieha výstavba takých výkonných jadrových ľadoborcov, ktoré ešte nikdy nikto nepostavil. A v krátkom čase sa môže pohyb po Severnej morskej ceste stať celoročným. “ Vyhlásil prezident Putin podľa citovaného zdroja svpressa.ru.

Severná morská cesta sa nepochybne môže rýchlo stať alternatívou k egyptskému kanálu. Rusko má podľa Putina  „jedinečnú ľadovú flotilu“ a zaujíma „vedúce postavenie v oblasti rozvoja a štúdia arktických území“.
Náklady sú nižšie

Okrem už spomenutej úspory času a paliva aj ďalšie súvisiace náklady hovoria v prospech Severnej námornej trasy. Neexistujú poplatky za jej použitie. Treba iba zaplatiť náklady na prácu ľadoborca, ktorý vykonáva sprievod. Ten však sprevádza celé lodné konvoje.

(medzititulky red. HD.)

Rusko má v pláne postaviť nový jadrový ľadoborec (VIDEO)
Nový najsilnejší jadrový ľadoborec na svete bude opäť postavený v Rusku. Nové plavidlo, ktoré sa má pridať do arzenálu koncom roka 2033, bude vybavené novou 120-megawattovou pohonnou jednotkou, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Marek Molnár