Ministerstvo školstva posiela žiakov do školy cez letné prázdniny
18 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Ministerstvo školstva na čele s ministrom Branislavom Gröhlingom plánuje zavedenie takzvaných letných škôl. Majú sa zameriavať na žiakov, ktorí nemali možnosť zapájať sa do online výučby, informuje portál HN.

Ide o pokračovanie projektu z roku 2020, keď počas letných prázdnin rezort zdravotníctva zaviedol takzvané letné školy pre žiakov, ktorí zameškali distančnú výučbu počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Podľa analytikov však na Slovensku, na rozdiel od podobných zahraničných projektov, letná škola nezaznamenala očakávaný úspech. Väčšina žiakov sa totiž nezapojila, a tak ministerstvo plánuje zvoliť pre toto leto iný prístup a zameria sa na žiakov ohrozených neúspechom zo znevýhodneného prostredia.

Minulý rok Gröhling vyčlenil pre letné školy 375 tisíc eur, ktoré sa rozdelili medzi 244 škôl. Pôvodne malo ísť o pol milióna eur, do projektu sa však zapojilo len približne 11 percent slovenských škôl. Šéf rezortu podľa informácií HN naznačil, že tento rok pôjde o sumu 400 tisíc eur.

Táto suma je však podľa bývalého analytika Inštitútu vzdelávacej politiky Juraja Čokynu, ktorý momentálne pôsobí v Centre vzdelávacích analýz, nedostatočná. „Musí to byť výrazne viac, aby mohli trvať minimálne päť týždňov. Zvýši sa suma na odmeny učiteľov, pokryjú sa náklady na stravu a cestovné detí,“ uviedol pre portál HN.

Čarnogurský ml.: Školy nemajú povinnosť kontrolovať testy detí ani testy rodičov.
Právnik Ján Čarnogurský, ml. je ďalším z právnikov, ktorí ponúkajú rodičom právny manuál, ako postupovať v prípade, že nesúhlasia s predkladaním výsledku testu na Covid pri obnovení prezenčnej školskej dochádzky. Ak s nariadeniami nesúhlasíte a... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Petra Demková