Chmelár varuje: Český diplomatický škandál nesie prvky spravodajskej hry proti Rusku
18 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Neponáhľajme sa s odpoveďami skôr, ako si začneme klásť otázky." Varuje Eduard Chmelár. Pripomína, že nateraz "nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní informácií."


"Ak sa potvrdí podozrenie, že dôstojníci ruskej vojenskej rozviedky boli zapojení do výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach na východnej Morave, bol by to najväčší bezpečnostný škandál tohto roka v celej Európe." Uvažuje v statuse na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár.




Reprofoto FB (@Eduard Chmelár)

Nemožno vylúčiť ani potvrdiť nič

"Zatiaľ však nemôžeme vylúčiť ani to, že ide o rozsiahlu spravodajskú hru. Preto musíme byť veľmi opatrní vo vyhodnocovaní informácií. Lebo celá kauza má nateraz viac otázok ako odpovedí."



Intenzívne šírená jediná možnosť

"Ak tu niekto celkom vážne šíri verziu, že ruská GRU má dvoch agentov s ´povolením zabíjať´, ktorí chodia po celej Európe ako smrtiace komando, treba mu odporučiť, aby menej pozeral Jamesa Bonda. Takto spravodajské operácie určite neprebiehajú." S jasnou iróniou píše Chmelár o šíriteľoch bondoviek v súčasnej diplomacii.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/02/23/diplomaticky-idiotizmus-eu-vo-vztahu-k-rusku-preco-rusko-ohrozuje-eu/
Prečo im to trvalo sedem rokov?

Chmelár pripomína základnú pochybnosť: "Najväčšou otázkou zostáva, prečo zverejnenie obvinenia o ruskom útoku trvalo sedem rokov. Pritom odvolaný minister zahraničných vecí Tomáš Petříček tvrdí, že o ňom vedel už dávno. A iní českí politici tvrdia, že to vedeli už v roku 2014 . A prečo to bolo načasované práve teraz."


Ďalšie šokujúce súvislosti spomína Chmelár vzápätí: "Vicepremiér Jan Hamáček poverený vedením rezortu diplomacie si dokonca s vedomím tejto informácie plánoval cestu do Moskvy. A ponúkol Prahu ako miesto možného rokovania amerického a ruského prezidenta. Aby vzápätí vyhostil 18 (!!) ruských diplomatov. Čo sa pri očakávanej diplomatickej odvete rovná prakticky zatvoreniu českej ambasády v Moskve a prerušeniu diplomatických vzťahov. Ak Joe Biden vyhostil z USA 10 ruských diplomatov – 18 je na takú malú krajinu, akou je Česko, šialené číslo."



V roku 2014 bolo všetko v pohode

"Pripomeňme, že vtedajší český minister obrany Stropnický po vyšetrení incidentu v roku 2014 o nijakých ruských agentoch nehovoril. V roku 2014 povedal toto: Nestalo se nic tak vážného. Je to nepříjemnost, která irituje – samozřejmě právem – obyvatele, je to nepříjemnost v tom, že to teď pozastaví sanaci a postupný odvoz munice, ale nemám potřebu na někoho ukazovat prstem.“ Vytiahol Chmelár z nedávnej histórie zaujímavý výrok. "Po siedmich rokoch dáva zapojenie GRU do akcie ešte menší zmysel."



Vážna pochybnosť

"Ak munícia smerovala či už do Ukrajiny alebo do Sýrie, prečo by to neurobili tam, ale na pôde členského štátu NATO a riskovali by aktiváciu článku 5 Severoatlantickej zmluvy, ako po tom už niektoré horúce hlavy volajú? Ak si to niekto myslí, tak Rusov považuje za idiotov. A že ich je veľa, vidíte z reakcií mnohých, ktorí majú pripravené odpovede skôr, ako si začnú klásť otázky, a so zjavne šovinistickým podtónom. Viď českého prezidentského kandidáta Michala Horáčka, ktorý sa hodinu po zverejnení správy nechal počuť, že Rusko nikdy nebolo a nebude iné a že je to všetko, čím sa Česká republika potrebuje riadiť..."


"Až ma mrazí z predstavy, že by niekto s takým primitívne splošteným názorom na svet stál na čele štátu. To je proste niečo tak tupé, ako keby niekto povedal, že Česi boli vždy kolaboranti - a debata sa skončila." Ostro hodnotí niektoré aktuálne výroky politikov Eduard Chmelár.


Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár

Naučili sme sa manipulovať vo vlastný prospech

"Dlhodobým problémom nielen českej, ale aj slovenskej bezpečnostnej politiky je, že naše orgány pracujú s informáciami príliš nárazovo, často ich zneužívajú na politické kampane, ideologizujú ich a čo je najhoršie – namiesto rozviedky narábajú so spravodajskými informáciami obchodníci, ktorí ich odovzdávajú médiám. Spravodajské informácie však potrebuje každý štát na to, aby sa dôsledne vyhodnocovali, nie aby sa stali predmetom politického boja." varuje Chmelár.



Qui bono

"Ako pri každom podobnom incidente, aj tu sa musíme pýtať, v koho prospech je takéto zvyšovanie napätia. Do istej miery sa stotožňujem s názorom profesora Oskara Krejčího, ktorý sa domnieva, že Američania budú pritvrdzovať dovtedy, kým sa (ne)postaví plynovod Nord Stream 2. V tejto otázke sa Spojené štáty Európe dlhodobo vyhrážajú. Naposledy americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý vyzval štáty EÚ na okamžité ukončenie prác a pohrozil sankciami tým firmám, ktoré sa podieľajú na výstavbe. Je zvláštne, že nezaznieva otázka, či sa takto správajú spojenci."


"USA tvrdia, že majú obavy o prílišnú závislosť Európy od ruského plynu, čo je dojemná starostlivosť (predstavte si, že by európske štáty vyjadrovali stanoviská, že majú obavy o to, že sa Spojené štáty stávajú príliš závislé od Latinskej Ameriky – asi by sa nás spýtali, čo nás je do toho). V skutočnosti je ich cieľom presadiť dovoz drahšieho kvapalného zemného plynu z USA."


Praha provokuje Rusov, má námestie Borisa Nemcova
Praha pomenovala po zavraždenom ruskom opozičnom politikovi námestie, na ktorom sa nachádza ruské veľvyslanectvo. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | SITA

Nešlo o Dukovany?

Zaujímavou Chmelárovou dedukciou je aj nasledovné: "Načasovanie celého senzačného odhalenia prišlo práve v čase, keď sa v Česku rozhoduje o zapojení Ruska do modernizácie atómovej elektrárne v Dukovanoch. Demagogická antiruská kampaň, samozrejme, zatajuje, že Rosatom neprekáža nielen v Maďarsku a Fínsku, ale ani Turecku, Egypte, Indii, Číne. Rosatom dodáva jadrové palivo aj do niekoľkých amerických jadrových elektrární. Aj v súčasnosti sa dve desiatky českých firiem podieľajú na projektoch Rosatomu vo svete. Spomeňme si, že keď sa naposledy rozhodovalo o Dukovanoch, padla Nečasova vláda, ktorá taktiež nechcela vyradiť Rusov z tendra."



Krajina ako "užitočný idiot?"

"Obávam sa, že Česko zohralo len úlohu užitočného idiota v spore dvoch veľmocí. Že zohrali veľmi naivnú spravodajskú hru, ktorá sa môže v konečnom dôsledku obrátiť proti nim. Zadychčaný premiér Babiš mi veľmi pripomínal zadychčaného ministra Korčoka, ktorý sa práve vrátil z jednej ambasády, aby oznámil, že Sputnik V je ´geopolitická zbraň´. Aj mlčanie prezidenta Miloša Zemana si vysvetľujem tým, že vie o celom incidente podstatne viac."


"Každá vojna v modernej ére má svoju zámienku, či už to bolo prepadnutie vysielača nacistickými agentmi v poľských uniformách v roku 1939 alebo nikdy nenájdené zbrane hromadného ničenia v Iraku roku 2003."


"Mierumilovní ľudia musia byť veľmi opatrní pri formulovaní záverov. Len deň pred týmto ´odhalením´ umiestnili antiruskí aktivisti pred ruskú ambasádu v Prahe sochu nahého Putina na záchode a nikto proti tomuto odpudzujúcemu šovinistickému prejavu neprotestoval. A niekomu strašne prekáža, že až 57 percent Čechov a 61 percent Slovákov podľa posledného prieskumu odmieta myšlienku, že nás Rusko ohrozuje. Dajú sa teda očakávať aj zvýšené útoky voči všetkým, ktorí sa odmietajú zapojiť do roztáčajúceho sa kola militaristického šialenstva. Isté je len jedno. To, čo sa stalo, zhoršuje vyhliadky na mier. A niekto si to strašne želal. Nesadnime mu na lep." Končí svoj status publicista Eduard Chmelár.


(Medzititulky red. HD.)

Odpoveď Moskvy Prahe na vyhostenie diplomatov: Dobre viete, čo bude nasledovať!
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v komentári k rozhodnutiu Prahy vyhostiť 18 ruských diplomatov uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík