Bude z Donbasu ukrajinský Karabach?
18 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič

Podľa pozorovateľov príliš veľký rozruch okolo Donecka a Luhanska skôr nasvedčuje, že ku skutočnému ostrému konfliktu tak skoro nedôjde. Početnosť komunikácie medzi Ruskom a USA naznačuje, že riešenie ukrajinského problému už možno existuje. Uviedol Nakanune.ru.


Posledných pár týždňov bol informačný priestor naplnený správami o pohyboch vojsk a hromadení techniky na území Ruska a Ukrajiny. Oficiálne strany hovoria o tom istom. Toto je naše územie. Môžeme si na ňom premiestňovať čo chceme a kde chceme. Nemusíme sa nikoho pýtať.
Ukrajina sa považuje za štít voči Rusku

V Doneckej a Luhanskej republike zo zrejmých dôvodov spozorneli. V dôsledku toho uviedli armádny zbor k zvýšeniu bojaschopnosti. Súčasne sa začal proces mobilizácie záložníkov.

Záložníkov povolala i Ukrajina. A to v čase, keď sa pripravuje najrozsiahlejšie cvičenie krajín NATO za posledné obdobie. Zahŕňa i presun amerického kontingentu a satelitných jednotiek bližšie k hraniciam Krymu, do pobaltskej oblasti a na Balkán.

Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Ukrajinské úrady s radosťou vyhlasujú, že boli pozvané, aby sa cvičenia Defender Europe 2021 zúčastnili. A sú hrdé na to, že práve oni, Ukrajinci, sú tým najdôležitejším „štítom“ a bariérou proti Rusku a jeho „agresii“.
V Donbase sú možno z Ruska sklamaní

Pozorovatelia v Rusku sú rozdelení do dvoch táborov. Niektorí tvrdia, že dôjde k „malej víťaznej vojne“, ktorú bude musieť Rusko uskutočniť. Zatiaľ čo iní sa domnievajú, že morálka obyvateľstva Luhanskej a Doneckej republiky nie je rovnaká ako pred siedmimi rokmi. Z krokov Ruska panuje trocha sklamanie. Obávajú sa, že na Donbase môže nastať
Putin tvrdí, že treba zachovať rovnováhu síl v spornom Náhornom Karabachu
Prímerie sprostredkované Ruskom medzi Arménskom a Azerbajdžanom pomohlo zastaviť násilie v oblasti Náhorného Karabachu, avšak jeho štatút zostáva nevyriešený, uviedol ruský prezident Vladimir Putin, pričom dodal, že cesta k „normalizácii“ je... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár
. A to vtedy, keď sa Ukrajina zmocní časti ich území. Potom bude treba podpísať mierovú dohodu.
Názory vojenských odborníkov a politológov

„Ak hovoríme o Ukrajine a dnešnej hre na nervy z rôznych strán, potom samozrejme musíme vždy pamätať na záujmy Joea Bidena, ktorý sa dostal k moci v USA. Je to jeho administratíva, ktorá potrebuje konflikt na východe Ukrajiny. Najlepšie krvavý konflikt, ktorý bude následne odhalený a predstavený celému svetu. Len sa pozrite, čo robia Rusko a Vladimír Putin!“ komentuje generálplukovník Leonid Ivašov, predseda Akadémie geopolitických problémov.

Podľa Ivašova Európania dnes taký konflikt až tak veľmi nepotrebujú. Európa je po prvé od Ruska závislá. Po druhé na kontinente existujú rôzne krajiny a sily. Napríklad Francúzsko a Nemecko teraz skutočne nepotrebujú konflikt. Nezískajú z neho nič dobré. Na druhej strane, konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou bude v Poľsku iste srdečne privítaný. Takisto v pobaltských krajinách sú pripravení radostne si mädliť ruky a ukázať na „agresora“.
Zelenskyj je pod tlakom mnohých strán

Ivašov ďalej hovorí, že v súčasnosti je ale bohužiaľ veľa rôznych politických síl v rôznych krajinách za „horúcu fázu“. Potrebujú ju nacionalisti na Ukrajine, aby mohli manipulovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským a získať pomoc vo vojne s Ruskom. Ukrajinskí oligarchovia z toho môžu mať tiež prospech pre svoje sebecké záujmy. Úžitok z toho môžu mať aj niektoré sily a skupiny v samotnom Donbase. To znamená, že vojna alebo ozbrojený konflikt rôznej intenzity môžu byť skutočne prospešné pre viaceré rôzne sily. Vždy to tak bolo a bude.

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Generálplukovník uviedol aj príklad nedávno skončeného konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom na Zakavkazsku. Podľa Ivašova si možno veľmi dobre predstaviť úmysly ukrajinských nacionalistov. Zelenskému zrejme predkladajú, že predsa prezident Ilham Alijev dokázal územia jeho krajine vrátiť.

„Dokonale chápem mieru možného tlaku na ukrajinského prezidenta zo strany všetkých týchto síl. Som si vedomý, že on sám je možno odporcom akýchkoľvek náhlych riešení. Je však nútený hrať podľa stanovených pravidiel. Tu nie je slobodný vo svojich rozhodnutiach. A sú tu aj európsko-americkí „partneri“ s vlastnými plánmi a záujmami,“ tvrdí expert.
Ukrajina môže jednoducho dostať „príkaz zaútočiť“

Politológ Rostislav Iščenko hovorí, že „dnes sa všetko môže
Kremeľ sa obáva, že Ukrajina neodmieta silové riešenie situácie v Donbase
Rusko prijme opatrenia na ochranu "ruských občanov v prípade vojenského konfliktu na východe Ukrajiny" a hrozby civilných obetí. V piatok to podľa agentúry Interfax povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr
Kremeľ sa obáva, že Ukrajina neodmieta silové riešenie situácie v Donbase
Rusko prijme opatrenia na ochranu "ruských občanov v prípade vojenského konfliktu na východe Ukrajiny" a hrozby civilných obetí. V piatok to podľa agentúry Interfax povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr
. Problémom je v skutočnosti fakt, že toto „niečo“ nie je kontrolované Kyjevom. V pravý čas môže byť príkaz jednoducho zaslaný do Kyjeva. A začne „kuca paca“. Alebo dokonca skutočná vojna. Alebo jednoducho dôjde k ostreľovaniu rôznej intenzity. A k stretom skupín v „šedých zónach“ Donecka a Luhanska.

Podľa Iščenka môže v prípade skutočného zhoršenia situácie aj samotný armádny zbor Doneckej a Luhanskej republiky spôsobiť Ozbrojeným silám Ukrajiny vážnu porážku. Aj bez priamej vojenskej pomoci Ruska. „Pomoc samozrejme
"Druhú Srebrenicu nesmieme na Donbase dopustiť" - Rusko Rusom v Doneckej oblasti garantuje ochranu
Rusko bude brániť občanov Doneckej oblasti, ktorí majú ruský pas. Moskva spustenie scenára, vedúceho k "druhej Srebrenici" nedopustí. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík
, ale bez priameho zásahu ruskej armády. Prinajmenšom to nemožno vylúčiť," hovorí politológ.
Strašiak udalostí v Cchinvali

Vojenský pozorovateľ Alexander Žilin sa obáva opakovania situácie na Donbase podľa vzoru udalostí z roku 2008 v Abcházsku a Osetsku. Tam vypukla takzvaná „osemdňová vojna“, ktorá sa začala v deň otvorenia olympijských hier v Pekingu. „Ruské mierové sily sa v gruzínskom Cchinvali stali obeťou, hoci všetci v ruskom vedení vedeli a rozumeli tomu, čo sa deje. To znamená, že vedeli, že to najskôr neprežijú. Bohužiaľ sa to stalo,“ pripomína odborník.

Ukrajina: Americké tajné služby tvrdia, že Moskva nechce "priamy konflikt"
Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine". Uviedli americké tajné služby v utorok vo výročnej správe o hrozbách vo svete. Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr


Žilin je presvedčený, že za súčasných podmienok bude v prípade nezvratných dôkazov o vypuknutí vojny vedenie ruského ministerstva obrany musieť rozhodnúť o preventívnom útoku proti ozbrojeným silám Ukrajiny.

„Chápem, ako to znie. Išlo by o prvý a preventívny úder na koncentrácie vojsk a techniky ozbrojených síl Ukrajiny na hraniciach Donbasu, Luhanska a ďalších území. Preto kto môže, nech radšej odíde. Buď do Ruska alebo hlboko do vnútrozemia Ukrajiny. Ak sa začnú útoky a dôjde k skutočnej vojne, bude tu obrovské množstvo obetí. Aj civilných obetí okrem ozbrojencov,“ predpovedá Žilin. Výsledok udalostí nie je jasný a nie je jednoznačný. Ale pripustiť útok ťažkého delostrelectva na obytné oblasti je nemysliteľné.

„Už som viackrát povedal, že obyvateľov týchto republík už unavuje neistota, unavuje ich samotná situácia. Kto sú teraz? Rozdáme im pasy ako ruským občanom a Rusko ich ochráni? Doposiaľ Rusko oficiálne neuznala ani Doneckú a ani Luhanskú republiku. Nečudujme sa, že aj o ruských športovcoch si utierajú nohy na akýchkoľvek súťažiach! Aké signály vysielame a komu? Že si s našimi ľuďmi môžno robiť komukoľvek, čo mu sa len zachce? Takto sa veľmoc predsa nespráva!“ Trpko konštatuje Žilin.

„Slávna milícia“ Alexandra Žučkovského ale nie je presvedčená v bezprostredné zhoršenie situácie na fronte.

„Príliš o tom hovoria. Príliš hlasne zatínajú zbrane a príliš demonštratívne presúvajú ľudí a vybavenie na oboch stranách. Prax ukazuje, že takáto eskalácia má skôr politický kontext. A čím častejšie a hlasnejšie sa hovorí o vojne, tým menej je pravdepodobná. To neznamená, že na ňu netreba byť pripravený. Ťažko však dúfať, že sa ľady zrazu prelomia a teraz sa naše administratívne hranice posunú až k Dnepru. Podľa mňa sa nasledujúce dni a týždne veľkej vojny nedočkáme. Skôr príde nečakane,“ domnieva sa.

Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Ako je známe, šéfovia generálnych štábov Ruska a USA spolu telefonovali. Hovorili aj o Donbase. Hoci nie sú k dispozícii bližšie informácie, už samotná skutočnosť je potešujúca. Nech to znie akokoľvek čudne, často však vojenskí profesionáli pôsobia ako príslušníci mierových síl. Zatiaľ čo politici požadujú rachot zbraní a radikálne riešenia. Toto je proste fakt.
A možno už riešenie ukrajinskej krízy existuje

Doslova „v noci“ na 5. apríla sa minister zahraničia Sergej Lavrov v Naí Dillí krátko stretol so svojím bývalým náprotivkom Johnom Kerrym. Bol bývalým ministrom zahraničných vecí USA v rokoch 2012 až 2016.

O oficiálne stretnutie požiadala americká strana. Lavrov a Kerry údajne diskutovali o klíme. Americký diplomat vo výslužbe je totiž poradcom v oblasti klímy v súčasnej administratíve USA. Ale taká
Rusko a USA sú na pokraji druhej karibskej krízy (ANALÝZA)
Komentár Inforuss (Rozsiahla analýza aktuálneho stavu Americko-Ruských vzťahov) Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič
, počnúc armádnou úrovňou Valerija Gerasimova a končiac Lavrovovým „náhodným stretnutím“ s americkým kolegom, môže svedčiť o mnohom.

Možno už bolo riešenie ukrajinskej krízy na Donbase v skutočnosti nájdené.

Rusko a USA sú na pokraji druhej karibskej krízy (ANALÝZA)
Komentár Inforuss (Rozsiahla analýza aktuálneho stavu Americko-Ruských vzťahov) Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič