Český diplomat: Ukrajina sa môže stať zablatenou rohožkou pod nohami amerického dlhu
16 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

V minulosti kríza amerického zadlženia vždy viedla ku konfliktom alebo až k vojne. Želajme si vrúcne, aby Ukrajina nebola práve z tohto dôvodu sudom s pušným prachom americkej federálnej banky.


"Na východe Ukrajiny narastá napätie. Vo svete stále zúri epidémia. Ako tieto fakty vníma poslanec hnutia SPD a bývalý český diplomat Jiří Kobza?" Zaujímal sa web srspol.sk.

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Vratká pozícia Bidena

"Postavenie prezidenta Bidena je slabé. Okrem toho podľa jeho chaotického správania a konania môžeme usudzovať, že je skôr vo vleku udalostí. A že je tlačený časťou americkej administratívy, vojensko-bezpečnostnými kruhmi a politickými jastrabmi vo vládnych službách. Tí ho Povzbudzujú ku konfrontačnej politike voči Rusku. Snažia sa zakryť ťažké vnútropolitickej problémy rozštiepených USA napínaním svalov smerom do zahraničia." Vysvetľuje momentálne napätie vo vzťahoch USA - Rusko Jiří Kobza.
Ukrajinská kamufláž

"Agilnosť ukrajinského vedenia je naporúdzi. To zas maskuje katastrofálne ekonomickú aj zdravotné situáciu Ukrajiny vybičovaním nenávisti voči Rusku a agresiou voči východným oblastiam krajiny. Tie nemá pod kontrolou a správa sa k nim dosť macošsky. Spomeňme si na útoky letectva proti ´vlastnému´ obyvateľstvu." Pripomína bývalý český diplomat.
Hra svalov

"Každá taká hra svalov môže mať nedozerné následky. Podstatné je to, že sa to nedeje pri brehoch USA .

Ameriku jej životný štýl dotlačil do dlhovej pasce, čo je to, o čo tu hlavne ide. Existuje dlhý zoznam ich veriteľov, medzi nimi nájdeme napríklad Čínu či Saudskú kráľovskú rodinu. Títo a ďalší veritelia ovládajú veľa amerických aktív. Dolár je vlastne veľmi labilný. Navyše od Bretton Woods nie je krytý zlatom, predstavuje teda nič než papieriky a svetovú slepú vieru v tieto ´banknotes´. Zadlženie USA je vec, ktorá by mala byť braná vážne. Ja sa totiž obávam, že dôjde na recykláciu toho, čo tu už raz bolo - americké dlhy ústili často buď do kríz, alebo vojen. Prajme si, aby Ukrajina nebola príslovečným sudom prachu." Varuje Jiří Kobza.

Dzurinda sa zbláznil. Tvrdí, že Ukrajina je spojencom Slovenska a patrí do NATO!
13 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev

Riziko pre Európu

"Rozdiel medzi krízou v Karibiku a tou súčasnou ukrajinskou je v tom, že v roku 1962 USA bojovali na svojom území. V prípade vzplanutia vojny na Ukrajine to odnesieme aj my, myslím tým Európu. Amerike príjemné nebolo, keď Rusi dislokovali svoje rakety na Kube. Prečo teraz robia niečo podobné Rusku rozmiestňovaním svojej vojenskej infraštruktúry v krajinách, s ktorými Ruská federácia susedí?"
Trump by konal inak

Bývalý český diplomat zaujímavo porovnáva: "Situácia je veľmi vyhrotená, primárne nie vinou Ruska. Ak by bol prezidentom Donald Trump, k eskalácii dnešného typu by najskôr nedošlo a obaja štátnici by sa už zrejme zišli, pritom by sa to odohralo v priateľskej atmosfére."

Čo takú schôdzku teraz ohrozuje, je tlak na prijatie Ukrajiny do NATO. Tlak vychádza zo strany niektorých členských štátov aliancie, ako aj zo strany USA a jej súčasného prezidenta.
Ukrajina je nová Palestína

"Tam tiež fungujú rôzne skupiny, ktoré konajú podľa vlastných záujmov a programov. Môžeme povedať, že to sú skupiny, ktoré ťažia z napätia. Majú vplyv z neho, dostávajú sa k veľkým peniazom. Na Ukrajine to má rovnakú príchuť. Takto to na mňa pôsobí z médií. Provokácie sa nedajú vylúčiť. Potom tu je otázka, komu to má prospieť? Ľudia z oblasti si želajú mier. Skúsenosti ukazujú, že na miestnych ľudí sa neberie ohľad."

Viac z úvah bývalého českého diplomata na túto tému sa možno dočítať v citovanom článku "Kobza: Predlženia USA ústia buď do kríz, alebo do vojny. Prajme si, aby Ukrajina nebola sudom s prachom" na webe srspol.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Diana Zaťková