Ministerstvo zdravotníctva odmieta nepravdivé tvrdenia Tomáša Szalaya
15 | 04 | 2021 I TASR

Ministerstvo s veľkým rozčarovaním vníma tvrdenia Tomáša Szalaya, ktorý verejne vyhlásil, že ministerstvo dodalo jeho úradu nevhodné striekačky, ktoré umožnia z jednej vialky vytiahnuť len 10 dávok vakcíny AstraZeneca. Ešte pred expedovaním striekačiek bola na schválenie krajom poslaná prehľadná tabuľka s plánovaných dodávkami striekačiek a ihiel. Ani jeden z partnerov, vrátane Szalaya, nepripomienkoval a nenavrhoval zmeniť počty a typ striekačiek, tvrdí MZ SR.


Pre ministerstvo zdravotníctva je jednou z priorít čo najrýchlejšie zaočkovanie populácie vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Z toho dôvodu na dennej báze komunikuje s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a samosprávnymi krajmi s cieľom urýchliť proces očkovania a postupne navyšovať kapacity očkovacích centier. Ministerstvo oceňuje snahu a konštruktívnu spoluprácu žúp pri zriaďovaní veľkokapacitných očkovacích centier a pri rozširovaní ich kapacít. Rezort zdravotníctva župám poskytuje okrem očkovacích látok aj ihly a striekačky.


Remišová: Očakávam od ministra zdravotníctva, že uprace ten chaos
Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová očakáva od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že uprace "chaos, ktorý tu máme". Uviedla to v stredu pred rokovaním vlády v súvislosti s dianím okolo vakcíny... Čítať ďalej
14 | 04 | 2021 | tasr

Ministerstvo s veľkým rozčarovaním vníma tvrdenia Szalaya, ktorý verejne vyhlásil, že ministerstvo dodalo jeho úradu nevhodné striekačky, ktoré umožnia z jednej vialky vytiahnuť len 10 dávok vakcíny AstraZeneca.
Každý samosprávny kraj dostal začiatkom apríla 48.000 3-dielnych striekačiek s malým mŕtvym priestorom, vďaka čomu môžu veľkokapacitné očkovanie centrá vytiahnuť z jednej vialky až 12 dávok, čiže o 2 viac ako udáva výrobca. Zásielka 48-tisíc striekačiek bola doručená aj bratislavskej župe. Vzhľadom na počet očkovaní tento objem prekračuje mesačnú potrebu v kraji. V máji budú župám distribuované podľa ich požiadaviek ďalšie striekačky a ihly.


Zároveň bolo začiatkom apríla Bratislavskej a Trnavskej župe nad rámec poslaných po 56.000 2-dielnych striekačiek, teda takých, ktoré odporúča výrobca vakcíny AstraZeneca. Ešte pred expedovaním striekačiek bola na schválenie krajom poslaná prehľadná tabuľka s plánovaných dodávkami striekačiek a ihiel. Ani jeden z partnerov, vrátane T. Szalaya, nepripomienkoval a nenavrhoval zmeniť počty a typ striekačiek. V prípade, ak mal výhrady k plánovanej distribúcii, objemu a typu striekačiek a ihiel, mohol ich tlmočiť na niektorom zo spoločných stretnutí, čo však neurobil.


Bratislavskému kraju bol poslaný dostatočný počet striekačiek (48.000), ktoré umožnia z jednej vialky vytiahnuť až 12 dávok vakcíny. Pre ministerstvo zdravotníctva je kľúčové, aby sa z doručených vakcín zaočkoval čo najrýchlejšie čo najväčší počet ľudí. Z toho dôvodu dodáva všetkým župám dostatočný počet vhodných striekačiek. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade a preto nerozumie vyjadreniam Tomáša Szalaya.


TASR o tom informoval komunikačný odbor MZ SR.


Hrôza: Pre odloženú zdravotnú starostlivosť kvôli COVID-19 u nás narastá počet zbytočných úmrtí!
Najväčším strašiakom pre Slovákov je v súčasnosti COVID-19, lenže pre mnohých sú to aj ich neliečené ochorenia a diagnózy, s ktorými by mali ísť do nemocnice. Tie sú však preplnené. Tisíce pacientov sú tak odsúvané na vedľajšiu... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik