Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť
12 | 04 | 2021 I Lukáš Leca
Až 80 percent ľudí na Sicílii odmietlo vakcínu od AstraZeneca z obavy o bezpečnosť. Uviedol to prezident regiónu Nello Musumeci, informuje portál RT.

„Na Sicílii až 80 percent obyvateľov odmietlo vakcínu od spoločnosti AstraZeneca,“ uviedol Musumeci v sobotu večer.

Podľa neho je „prirodzené“, že ľudia odmietajú vakcínu. Musia však vedcom veriť, keď hovoria, že „je oveľa nebezpečnejšie neočkovať ako očkovať“.

Mucumeciho oznámenie nasledovalo po odporúčaní Európskej liekovej agentúry (EMA) začiatkom tohto týždňa, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako „veľmi zriedkavý“ vedľajší účinok vakcíny Vaxzevria. EMA vyšetrila 86 prípadov zaočkovaných osôb, u ktorých sa vyvinuli krvné zrazeniny. Spomedzi nich bolo 18 prípadov smrteľných.

Za kybernetickým útokom na jadrovú elektráreň Natanz bol Izrael, tvrdia izraelské noviny
Izraelské spravodajské služby boli zodpovedné za nedeľňajší útok na iránsku jadrovú elektráreň Natanz. Došlo po ňom k výpadku elektrickej energie v distribučnej sieti. Tvrdia to izraelské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Spoločnosť AstraZeneca reagovala na odporúčanie tvrdením, že „aktívne spolupracuje s regulačnými orgánmi“ na „implementácii týchto zmien v informáciách o produkte“. To sa týkalo prípadov zrážania krvi, ktoré boli označené ako „mimoriadne zriedkavé udalosti“.

Aj keď nie je známe, prečo sa krvné zrazeniny môžu objaviť po imunizácii, vedci v Nórsku a Nemecku uviedli, že tí, u ktorých sa vyvinuli, mali už protilátky, ktoré na vakcínu reagovali negatívne, a prevládali predovšetkým u mladších jedincov.

Vaxzevria bola na istý čas pozastavená vo viacerých krajinách. Nemecko, Holandsko, Filipíny, Portugalsko a Španielsko odporúčajú, aby bola vakcína podívaná iba ľuďom starším ako 60 rokov. Francúzsko a Kanada odporučili pre mladších ľudí alternatívne vakcíny.

Globálne ceny potravín naďalej prudko stúpajú, dosiahli sedemročné maximá, tvrdí OSN
Nová správa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) ukazuje, že globálne ceny potravín v marci opäť prudko stúpli. Predstavuje to desiaty mesačný nárast za sebou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 04 | 2021 | Lukáš Leca