Americký dvojtýždenník Forbes uvažuje o dodávke stoviek bojových lietadiel na Ukrajinu
10 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Šialený a drzý plán. Z pohľadu Američanov normálka - pošleme Ukrajincom stovky stíhačov a bombardérov, nech zatočia s Ruskom. Zabudli na jednu maličkosť. Ukrajina je tak ekonomicky zdevastovaná, že už nemá ani na letecké palivo.


"Ukrajinské vojenské letectvo je vo veľmi žalostnom stave. Dodávka použitých amerických stíhačiek do Kyjeva však nepomôže. Povedie dokonca ku katastrofe. Tvrdí David Ax vo svojom článku pre americké vydanie Forbesu." Pokračuje portál topwar.ru.
Ukrajinský okrídlený šrot

Autor článku pre Forbes poznamenáva, že stav ukrajinských vzdušných síl je veľmi zlý. Nové lietadlá sa do služby nedostali už veľmi dlho. Na pozadí neustálych hrozieb zo strany „východného suseda“ neschopnosť chrániť vzdušný priestor stavia Ukrajinu do zložitej situácie. Existujúca flotila stále ešte bývalých sovietskych stíhačiek takmer vyčerpala svoje disponibilné možnosti.

Kremeľ sa obáva, že Ukrajina neodmieta silové riešenie situácie v Donbase
Rusko prijme opatrenia na ochranu "ruských občanov v prípade vojenského konfliktu na východe Ukrajiny" a hrozby civilných obetí. V piatok to podľa agentúry Interfax povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr

Naivita bez hraníc

Zdá sa, že východisko z tejto situácie navrhol Steve Blank, výskumný pracovník z Inštitútu pre výskum zahraničnej politiky. Ponúkol, že "do Kyjeva prevezie až sto stíhačiek F-15, radarové detekčné lietadlá E-2, lietajúce stíhacie tankery KC-135, ako aj vysoko presné zbrane a komunikačné systémy." Píše topwar.ru. (Pozn. red. HD. - Steve Blank je podnikateľ v Silicon Valley so sídlom v Pescaderu v Kalifornii.)
Môžu tam poslať celé svoje letectvo

Tento návrh však nebude východiskom zo situácie, myšlienka je spočiatku odsúdená na neúspech, tvrdí David Ax na stránkach Forbesu. "Aj keď USA bezplatne prevedú všetky lietadlá na Ukrajinu, bude si to vyžadovať obrovské náklady, na ktoré Kyjev jednoducho nemá prostriedky."
Jednoducho - hlúposť!

"Prestavba ukrajinského letectva zo sovietskych lietadiel na americké bude trvať roky. A niekoľkomiliónové výdavky na kompletnú reštrukturalizáciu infraštruktúry a preškolenie pilotov. Samotné lietadlá musia byť aktualizované, vybavené zbraňami atď. Ukrajina si jednoducho nebude môcť dovoliť také náklady, aj keď musí zaplatiť malú časť z nich." Píše topwar.ru.

Uzavrieť pred Rusmi oblohu nad Ukrajinou v súčasnosti nie je vôbec možné. Ani technicky, ani ekonomicky.

(Medzititulky. red. HD.)

Choré! Ukrajina "udelila povolenie" lietať vojenským lietadlám NATO nad Krymom
Ukrajina bola diplomatickou cestou z Moskvy požiadaná, aby konkretizovala „povolenie“, ktoré vydala v súvislosti s aktivitami letectva NATO, na tému „možnosti využitia vzdušného priestoru Krymu“. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík