Americké vojnové lode vyplávali smerom ku Krymu
10 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Americkí námorníci sa vydali cez Čierne more smerom k južnému pobrežiu Ruska. Tento krok sa všeobecne považuje za prejav podpory Ukrajine, kde sa v posledných týždňoch zhoršili boje medzi silami Kyjeva a separatistickými milíciami, informuje portál RT.




Turecké ministerstvo zahraničia dostalo oznámenie z Washingtonu, že dve americké vojnové lode budú prechádzať cez Bosporský prieliv do Čierneho mora. Podľa medzinárodného práva Ankara kontroluje prístup k vnútrozemským vodným plochám pre určité typy plavidiel vrátane námorných lodí.

V súlade s týmito dohovormi tureckí vyslanci tvrdia, že „pred 15 dňami boli diplomatickou cestou informovaní, že do Čierneho mora vstúpia dve americké vojnové lode. Lode tam zostanú do 4. mája,“ uviedol zdroj z tureckého ministerstva pre agentúru TASS.

Lode prekonajú takmer 9 000 míľ od východného pobrežia Ameriky až k pobrežiu Ruska, k citlivému a spornému polostrovu Krym.

Kremeľ sa obáva, že Ukrajina neodmieta silové riešenie situácie v Donbase
Rusko prijme opatrenia na ochranu "ruských občanov v prípade vojenského konfliktu na východe Ukrajiny" a hrozby civilných obetí. V piatok to podľa agentúry Interfax povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | tasr

USS Roosevelt a Cook

Istanbulská spravodajská sieť NTV označila lode ako USS Roosevelt a USS Donald Cook, ktorý predtým zachytili ruské stíhačky pri pobreží Kaliningradu, v Baltskom mori.

Manéver prichádza uprostred stupňujúceho sa vojenského konfliktu na východe Ukrajiny medzi kyjevskou armádou a separatistickými silami na Donbase, za ktorými stojí Moskva. Kremeľ označil situáciu za „desivú“ a tento týždeň rokoval s partnermi z Washingtonu o „vysvetlení“ situácie.

USA však zdôraznili „dôveryhodné“ správy o ruských jednotkách hromadiacich sa na hraniciach s Ukrajinou a hovorca ministerstva zahraničia Ned Price vydal „výzvu adresovanú Rusku, aby upustilo od eskalačných krokov“.

Na pobreží Krymu sa začal rozsiahla armádna operácia na obranu polostrova pred prípadným útokom
Na výcvik námorných, vzdušných a pozemných bojov sústredilo velenie Južného vojenského okruhu asi jeden a pol tisíca motorizovaných strelcov. V bojovej pohotovosti sú zložky elektronického boja, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany. Taktiež... Čítať ďalej
09 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Peskov: Situácia je mimoriadne nestabilná

Hovorca Vladimíra Putina Dmitrij Peskov v piatok novinárom povedal, že „situácia na kontaktnej línii na Ukrajine je mimoriadne nestabilná,“ uviedol. „Dynamika vývoja tohto stavu vecí a správanie sa ukrajinskej strany vytvára nebezpečenstvo obnovenia nepriateľských akcií v plnom rozsahu.“

V prípade ofenzívy alebo ďalšej eskalácie bojov „všetky krajiny vrátane Ruska prijmú opatrenia, aby zabránili opakovaniu takýchto tragédií,“ uviedol Peskov.

Vo februári Rusko varovalo, že americké námorné cvičenia v Čiernom mori ohrozujú stabilitu regiónu a môžu viesť ku katastrofe. V reakcii na skupinu amerických vojnových lodí oznamujúcich nácviky, moskovské veľvyslanectvo vo Washingtone uviedlo, že „vyzerá to, že 6. flotila USA sa nevie dočkať, až nájde nepriateľa v Čiernom mori. Zúfalo hľadá zámienku - teraz otvorene pod hlavičkou bojových cvičení - na zintenzívnenie prítomnosti v regióne.“

Európsky súd pre ľudské práva prvýkrát rozhodoval o povinnosti očkovania. Verdikt vás prekvapí
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková