Vybuchne nám odistený granát? Mobilita bola cez sviatky oproti vlaňajšku dvojnásobná
09 | 04 | 2021 I Michal Filek

K uvoľňovaniu opatrení na Slovensku by mohlo dôjsť od 19. apríla. Nie je to však isté. Nie je totiž vylúčené, že sme si to pokazili. Mobilita sa totiž cez Veľkú noc neúmerne zvýšila. Svoje obavy pre hnoniline.sk prezentoval matematiky Richard Kollár z iniciatívy Dáta bez pátosu. 


Cez víkend bude jasnejšie. Uplynie totiž 10 dní odvtedy, ako sa Slováci rozhodli vycestovať za rodinami. Bohužiaľ. Preto ak sa budú opatrenia uvoľňovať, stane sa tak od 19. apríla.

Napriek tomu, že polícia na Zelený štvrtok spustila kontroly, väčšina Slovákov za rodinami odfrčala už predtým. Najmä teda z Bratislavy. Potvrdzujú to najmä dáta mobilných a internetových operátorov. HN-ky píšu, že podľa údajov Apple dosiahla frekvencia jázd autom až 80% hodnoty spred obmedzení zavedených pred pandémiou.

Obmedzenia na zníženie mobility znamenali predovšetkým zákaz vychádzania, či zákaz cestovania medzi okresmi. Napriek tomu, že platia stále a platili aj cez Veľkú noc, Slováci si z toho ťažkú hlavu nerobili. A cestovali.

Richard Kollár je teraz v očakávaní, či nám vybuchne tento odistený granát. „Ľudia budú s lepším počasím už navnadení na otváranie a zároveň sa nám zrazu zastaví ten pokles, alebo začneme dokonca stúpať,“ povedal v HNtelevízii.

Jedinou nádejou je pre nás to, že zvýšený pohyb ľudí bol najmä v exteriéry. „To je jediná nádej, ktorú mám. Ak sa toto naozaj podarilo, tak neuvidíme nárast, ale len zastavenie poklesu. Potom len môžeme dúfať, že to bolo podkritické a nezačneme zrazu rýchlo stúpať,“ citoval ho portál hnonline.sk.

Pellegrini: "Táto koalícia zmenila štát na stanový tábor, nechápe inštitúty ani pravidlá"
"Rekonštrukcia vlády? Nie, je to nedôstojné divadlo,” hodnotí odchody a návraty ministrov a urovnanie koaličnej krízy hlavný oponent vládnej koalície, predseda Hlas-SD Peter Pellegrini." Citát pochádza z rozhovoru, ktorý poskytol Pellegrini portálu... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík