Už žiadne lockdowny! Británia bude s Covid-19 zaobchádzať ako s chrípkou
08 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Hlavný poradca britskej vlády pre zdravotníctvo profesor Chris Whitty je zástancom ukončenia lockdownov a návratu k takmer bežnému životu. "Británia sa musí naučiť liečiť koronavírus ako chrípku. Prijatie niektorých úmrtí na vírusy je cenou za umožnenie ľuďom prežiť normálny plnohodnotný život," hovorí hlavný britský lekár.



Cena za normálny život

Whitty uviedol, že až 25 000 ľudí zomrie v zlom chrípkovom roku bez toho, aby si to niekto všimol. Prijatie niektorých úmrtí na Covid-19 by bolo cenou za otvorenie škôl a podnikania. Slovom umožnenie ľuďom znovu žiť „normálny život“, informuje portál telegraph.co.uk.

Profesor na seminári Kráľovskej lekárskej spoločnosti uviedol, že vláda bude nútená „vyhlásiť poplach“, iba ak dôjde k nebezpečnému variantu, proti ktorému ľudia nemajú imunitu. Taký by vyvolal exponenciálny rast.

„Covid sa nechystá odísť,“ uviedol. „Musíte prísť na nejakú racionálnu politiku. Tu by som dosť rozlišoval medzi pandemickým prostredím a tým, čo dostanete so sezónnou chrípkou."

Pre Sputnik sa opäť hádajú ako baby na rínku. Matovič sa cíti ako biblický hrdina Dávid
Neregistrovaná ruská očkovacia látka Sputnik V je na slovenskej politickej scéne opäť v hre. Spory kvôli nej totiž začínajú nanovo. K Sputniku sa v statuse vyjadril aj expremiér Igor Matovič. Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Zlé chrípkové roky si nikto nevšimol

„Každý rok zomiera na chrípku asi 7 000 až 9 000 občanov. Väčšinou ide o veľmi starých ľudí. Každých pár rokov sa tu zjaví zlý chrípkový rok, keď na ňu zomrie 20 000 až 25 000 ľudí. Naposledy sme to mali pred tromi rokmi a nikto si to nevšimol," upresňuje Whitty.

"Takže je jasné, že to budeme musieť v určitom okamihu zvládnuť. Tak isto ako pri chrípke. Tu je sezónna, veľmi nebezpečná choroba, ktorá zabíja tisíce ľudí a spoločnosť si vybrala konkrétnu cestu."

Profesor Whitty uviedol, že je dôležité čo najviac znížiť úmrtnosť na Covid-19. Varoval však, že spoločnosť nebude tolerovať uzamknutie, aby sa zabránilo podobnému počtu úmrtí ako pri chrípke.

EMA: Krvné zrazeniny majú byť uvádzané ako vedľajšie účinky vakcíny od AstraZeneca
07 | 04 | 2021 | editor01hd

Nemali sme chrípku. Ale za akú cenu?

„Chceme sa priblížiť čo najviac na nulu. Otázkou však je, ako to vyvážite s ostatnými prioritami?“ povedal. "Čo sú ľudia pripravení znášať? To, čo sme predviedli za posledný rok, je, že nemusíme mať vôbec chrípku, ak nechceme, pretože veci, ktoré sme urobili proti Covid-19, viedli prakticky k vymiznutiu chrípky."

„Ak si v budúcom roku povieme ´môžeme sa vysporiadať s chrípkou, všetci sa na zimu uzamknú´, myslím si, že lekárske povolanie by u širokej verejnosti nebolo populárne," uviedol Whitty.

Svetová zdravotnícka organizácia dúfa, že do jej systému budú zahrnuté ruské vakcíny proti Covid-19
WHO ocenila úroveň zdravotnej starostlivosti v Rusku. Organizácia tiež dúfa, že do jej systému budú zahrnuté aj ruské vakcíny proti koronavírusom. Uviedla to v stredu zástupkyňa WHO v Ruskej federácii Melita Vujnovičová na online konferencii, ktorá... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Podstatná je rovnováha

„Musíme vypracovať rovnováhu, ktorá ju skutočne udrží na nízkej úrovni, minimalizuje úmrtia, ale spôsobom, ktorý populácia toleruje. Prostredníctvom lekárskych protiopatrení, ako sú vakcíny a v pravý čas aj lieky, čo znamená, že môžete minimalizovať úmrtnosť bez maximalizácie ekonomických a sociálnych dopadov na našich spoluobčanov," konkretizuje profesor.

Whitty uviedol, že aj keď bude vždy možné zaviesť viac opatrení na záchranu životov, ako napríklad zatvorenie škôl a univerzít alebo zabránenie príbuzným navštevovať staršie osoby v domovoch starostlivosti, takéto obmedzenia bránia ľuďom žiť „normálny život“.

Matovič začal kvôli Sputniku ofenzívu na Moskvu, letí ich tam tiež poslať kopať hroby?
Igor Matovič sa rozzúril. Letí do Moskvy buchnúť tam po stole. Príčinou je Sputnik V. Čo si Matovič zmyslí, to predsa musí byť. Ktovie, či o jeho dnešnom lete do Moskvy vie naše ministerstvo zahraničných vecí... Čítať ďalej
08 | 04 | 2021 | Ivan Brožík