Chystá sa nová aliancia pravicových strán v Európe?
07 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Strany PiS, Fidesz a Liga sú si v súčasnosti blízke. Ich lídri Mateusz Morawiecki, Viktor Orbán a Matteo Salvini na nedávnom stretnutí v Budapešti ohlásili "európsku renesanciu", informuje portál Argument.
Orbánova iniciatíva

V Budapešti sa krátko pred Veľkou nocou stretli predsedovia vlád Maďarska a Poľska - Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki - a vodca talianskej Ligy Matteo Salvini. Ťažiskom diskusie bola Orbánova iniciatíva pre politické spojenectvo pravicových strán na európskej úrovni.

Od chvíle, keď maďarská strana Fidesz opustila Európsku ľudovú stranu (EPP), nie je v žiadnej frakcii. Viktor Orbán preto uvažuje o vytvorení novej aliancie pravicových národných síl na úrovni EÚ. Za možného partnera označil Salviniho a poľského predsedu vlády Morawieckého zo strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Politici oznámili, že budú intenzívnejšie spolupracovať. Hovorí sa totiž o "európskej renesancii". "Mnoho miliónov európskych občanov nemá v Európe adekvátne a účinné politické zastúpenie," uviedol Orbán. Šéf Ligy Salvini tiež hovorí, že všetky pravicové strany by sa mali v Európskom parlamente zjednotiť.

"Musíme chrániť rodinu a bojovať proti migrantom a Bruselu," vyhlásil Orbán
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, predseda talianskej ultrapravicovej strany Liga Severu Matteo Salvini a poľský premiér Mateusz Morawiecki sa dohodli na presadzovaní záujmov kresťanských demokratov v Európe. Slovensko je v tomto procese... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič

Renesančný projekt pre Európu?

Salvini si od stretnutia sľubuje "post-covidový európsky renesančný projekt a novú ideu Európy vychádzajúcej z vlastných koreňov, založenej na zdraví, práci, bezpečnosti a kontrole hraníc, spoločných kresťanských hodnôt, kultúry, identity a slobody". Ďalej Salvini uvádza "alternatívnu víziu financií a byrokracie, ktorá stavia občanov späť do stredu záujmu".

Očkovanie bolo jednou zo Salviniho tém budapeštianskej schôdzky, kde tiež spomenul "neefektívnosť európskych elít v boji s pandémiou". "Naliehavo žiadame Európsku úniu, aby nakupovala vakcíny. Chceli by sme v Európe účinnejšie očkovania," uviedol Orbán. Tiež spomenul aj Salviniho zásluhy ohľadom ilegálnej imigrácie.

PiS, Fidesz a Liga sú si v súčasnosti blízke, pretože sú voči EÚ mierne skeptické. Do veľkej miery podporujú dôležité rozhodnutia Rady EÚ. Najmä Poľsko a Maďarsko majú rovnaký postoj k mechanizmu právneho štátu - krajiny si sú isté, že tento mechanizmus proti nim nebude nikdy použitý. Formálne dokonca podali žalobu na Súdny dvor EÚ a snažia sa spochybniť zákonnosť mechanizmu, ktorý spája právny štát s financovaním EÚ.

Británia pozastavila očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca
Očkovanie detí vakcínou od AstraZeneca bolo pozastavené. Britský regulačný úrad pre lieky skúma možnú súvislosť so zriedkavými krvnými zrazeninami v mozgu, ktoré sa objavili u niektorých zaočkovaných dospelých, informuje portál... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Lukáš Leca