Ukrajina tvrdí, že má aj s tuctom krajín plán na oslobodenie Krymu
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Hovorkyňa prezidenta Ukrajiny v nedeľu vyhlásila, že Kyjev dostal podporu od „viac ako tucta“ krajín pri uskutočňovaní plánu na oslobodenie Krymu. Ukrajinského regiónu napadnutého a anektovaného Ruskom v roku 2014, informuje portál Breitbart.


Prezident Volodymyr Zelenskij 24. marca podpísal dekrét, ktorým sa vyhlasuje „stratégia de-okupácie a reintegrácie“ Krymu. Zahŕňa rôzne témy, od vojenského odsunu Rusov cez podporu ukrajinskej národnej identity až po humanitárnu pomoc osobám poškodeným ruskou inváziou v 2014.
Vyžaduje si okupáciu

Ruský vodca Vladimir Putin tvrdil, že Krym je z veľkej časti obývaný etnickými Rusmi a má historické väzby na Moskvu. To si vyžaduje vojenskú okupáciu miestnych obyvateľov. Rusko v marci 2014 usporiadalo „referendum“, ktoré západné slobodné štáty do veľkej miery odsúdili za jeho nelegitímnu povahu. Podľa jeho výsledky v drvivej väčšine uprednostňovali anexiu regiónu.

Ukrajinská armáda je podstatne menšia ako ruská a roky bojuje s občianskou vojnou na svojej východnej hranici proti miestnym ruským separatistom. Oslabená bezpečnostná situácia na Ukrajine znemožnila pokusy o oslobodenie Krymu a spochybnila Zelenského schopnosť polostrova ovládnuť.

Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Nepôjde vraj sám...

Zelenského hovorkyňa Julia Mendelová ubezpečila, že prezident v snahe o oslobodenie regiónu nepôjde sám. „Vytvorenie krymskej platformy už privítali také krajiny ako Litva, Veľká Británia, Turecko a mnoho ďalších. Existuje ich viac ako tucet,“ uviedla Mendelová.

Zelenského „krymská platforma“ podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Unian požaduje medzinárodnú koalíciu hláv štátov, ktorá by odstránila vplyv ruskej vlády v tomto regióne. „Vytvorí sa expertná sieť na zvýšenie efektívnosti vládnych opatrení a na zapojenie ďalších intelektuálnych zdrojov do práce platformy.“

Táto akcia vyžaduje „akčný plán“ na opätovné získanie Krymu od všetkých ukrajinských vládnych agentúr. Nielen od ozbrojených síl a diplomatov. Údajne si vyžaduje podrobné „diplomatické, vojenské, hospodárske, informačné, humanitárne a ďalšie opatrenia“, aby bola ruská vláda z regiónu úplne vyhostená.

"Čo znepokojuje USA a NATO na východe Ukrajiny? Že si Rusi chránia svoj ľud?" pýta sa Belousovová
Vojenské manévre na východe Ukrajiny znepokojujú nielen samotných Ukrajincov, ale aj Slovensko, Európsku úniu a NATO. Expolitička Anna Belousovová má však na vec iný názor, ktorý vysvetľuje na sociálnej sieti. Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik


Zatiaľ čo Mendelová nevymenovala všetky konkrétne krajiny, ktoré údajne podporujú Zelenského iniciatívu, niekoľko krajín vydalo všeobecné vyhlásenia na podporu návratu krymskej pôdy pod kontrolu Ukrajiny.

„V zásade vítame iniciatívu Ukrajiny na založenie medzinárodnej krymskej platformy na upevnenie úsilia medzinárodného spoločenstva na Kryme,“ uviedli ministri zahraničných vecí krajín G7 - Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA - v spoločnom vyhlásení v marci.

Vyhlásenie predchádzalo podrobnému dekrétu Zelenského, ktorý bol v tejto veci zverejnený o týždeň neskôr. „Dnes, sedem rokov po nelegitímnej a nezákonnej anexii autonómnej republiky Krym a mesta Sevastopoľ zo strany Ruska, opätovne potvrdzujeme našu neochvejnú podporu a záväzok k nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.“

Martin Jakubec: Na Ukrajine bude vojna. Postihne aj Slovensko a zodpovednosť bude niesť táto vláda
Martin Jakubec sa na sociálnej sieti nedáva do roly zabávača. Jeho najnovší príspevok je na vážnu tému. Obáva sa, že sa zopakuje história, kedy naši spojenci, USA, zbombardovali Bratislavu. Tentokrát naši spojenci chystajú podľa neho vojnu na... Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Petra Demková


Podľa Bieleho domu Biden údajne ponúkol Zelenskému „neochvejnú podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny tvárou v tvár prebiehajúcej agresii Ruska na Donbase a Kryme“.

"Stále čakáme na konkrétne a správne kroky americkej administratívy," uviedol podľa Kyiv Post minulý týždeň vo vyhláseniach zjavne frustrovaný minister zahraničia Dmytro Kuleba . "Jedným z kľúčových očakávaní Ukrajiny ... je aktívnejšie a čo je dôležité, urgentné americké zapojenie do okupácie (Donbasu) a Krymu."

NATO vyjadruje znepokojenie v súvislosti s krokmi Ruska na Ukrajine
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s nedávnym pohybom ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | tasr