Ukrajina sa spolu s NATO pripravujú na vojnu o Krym
06 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

V máji a júni má NATO v pláne uskutočniť najväčšie manévre od studenej vojny - Defender Europe 2021. Počas cvičení plánujú vypracovať obranné a útočné akcie vo východnej Európe a pobaltských krajinách. Z partnerských krajín sú aktívne zapojené Gruzínsko, Moldavsko a Ukrajina, informuje portál netky.sk.


Zástupca Ukrajiny v Trilaterálnej kontaktnej skupine pre Donbas Oleksij Arestovič uviedol, že cvičenie NATO Defender Europe 2021 je nevyhnutné na precvičenie vojny s Ruskom.

„Defender Europe 2021 v preklade znamená „Ochranca Európy“. Jeho význam je, že vo vodách od Baltického po Čierne more sa rozpracovávala vojna s Ruskom, téma ozbrojenej konfrontácie s Ruskom – povedzme to na rovinu,“ uviedol ukrajinský diplomat.


Podľa neho aliancia už začala presúvať sily, ako aj organizovať logistické záležitosti. „Hlavné zameranie bude na Balkán a na Krym a na všetko čo je na sever od Krymu. Ide o otvorené zdroje, nikto sa tým netají,“ dodal Arestovič.

NATO vyjadruje znepokojenie v súvislosti s krokmi Ruska na Ukrajine
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril v utorok znepokojenie v súvislosti s nedávnym pohybom ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | tasr


Ministerstvo obrany Ukrajiny oznámilo, že Washington podporí Kyjev „v prípade eskalácie ruskej agresie“. V reakcii na to ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že rozhovory o potenciálnom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou sú ďalším výmyslom Kyjeva.

Moskva nemá záujem o konfrontáciu s ukrajinskou stranou, najmä na vojenskej úrovni, zdôraznil zástupca vedúceho oddelenia Andrej Rudenko. Ako vysvetlil hovorca Kremľa, Moskva prijíma iba opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojich hraníc, pozdĺž ktorých sú zaznamenané aktivity NATO.

Ak sa Ukrajina nespamätá, výsledkom môže byť totálna vojna s Ruskom
Názor Paula Robinsona (Russia today) Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | Diana Zaťková