Bill Gates chce pomocou novej technológie vyriešiť globálne otepľovanie. Môže sa to zvrhnúť v katastrofu
05 | 04 | 2021 I Michal Filek

Portál zoommagazin.iprima.cz priniesol informáciu, podľa ktorej jeden z najbohatších ľudí Bill Gates investuje do technológie, ktorá by mohla zastaviť globálne otepľovanie. Ale tiež premeniť Zem na ľadovú guľu. 


 

Gates začal financovať harvardský program pre výskum solárneho geoinžinierstva. Jeho cieľom je ovplyvniť fyzické vlastnosti Zeme. Okrem iného sa zaoberá aj spôsobom, ako v prípade potreby čiastočne zablokovať slnečné lúče tak, aby sa planéta dala v prípade klimatickej krízy ochladiť.

 

Podstatou technológie je vypúšťanie aerosolových častíc do atmosféry. Nasimulovať tak chcú situáciu, kedy sa po výbuchu sopky na Islande v roku 2010 zatienilo nebolo v polovici Európy. Na mieste je však opatrnosť, pretože to boli práve aerosolové častice, ktoré spôsobili vyhynutie dinosaurov. Píše Iprima.cz.

 

Vedci chcú preto vo výskume postupovať opatrne. "Chceme použiť meteorologický balón a vyzdvihnúť s jeho pomocou zariadenie do výšky 20 km. Tam vypustíme malé množstvo materiálu, 100 gramov až dva kg, a budeme robiť rôzne merania," povedali vedci a citovala ich stránka iprima.cz.

 

Na podporu projektu sa vyslovila vraj aj Národná akadémia USA, ktorá vyzvala vládu Spojených štátov, aby na tento projekt vyčlenila 100 miliónov dolárov. Myslia si totiž, že už veľmi skoro môže ľudstvo podobnú technológiu potrebovať na vlastné prežitie.

 

EÚ je vážne znepokojená pohybom ruských vojsk v blízkosti Ukrajiny
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu vyjadril vážne znepokojenie nad pohybom ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou a prisľúbil Kyjevu neochvejnú podporu Únie. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
05 | 04 | 2021 | tasr