Švédsko malo v roku 2020 aj bez opatrení proti Covid-19 menej úmrtí ako väčšina európskych štátov
04 | 04 | 2021 I Petra Demková

Reuters informuje, že Švédsko, ktoré nezaviedlo prísne opatrenia proti Covid19, malo za rok 2020 nižší nárast úmrtnosti ako väčšina európskych krajín. Ukázala to analýza údajov.



Švédi idú svojou cestou

Odborníci na infekčné choroby varujú, že výsledky nemožno interpretovať ako dôkaz toho, že obmedzenia sú zbytočné. Avšak pripustili, že môžu naznačovať, že postoj Švédska k boju proti pandémii stojí za pozornosť.

Minulý týždeň Nemecko s Francúzskom predĺžili platnosť opatrení kvôli nárastu prípadov koronavírusu aj vysokému počtu obetí. Toto podľa ekonómov však spôsobí ďalšie spomalenie ekonomiky.

http://www.hlavnydennik.sk/2021/04/01/podvod-s-testami-odhaleny-neexistuje-ziadna-pandemia/
V Európe sa množia protesty

Mnoho Európanov obmedzenia a lockdowny akceptuje. Vnímajú ich ako poslednú možnosť, ak sa nedarí dostať pandémiu pod kontrolu. V posledných mesiacoch však podobné kroky vyvolávajú v niektorých krajinách pouličné protesty. Došlo k nim napríklad v Londýne či Amsterdame.

Vo Švédsku je situácia iná. Štát sa spolieha na dobrovoľné opatrenia orientované na sociálny dištanc, hygienu a cielené pravidlá, Vďaka nim sú školy, reštaurácie a obchody do značnej miery otvorené. Tento prístup síce Švédov polarizoval, ale ekonomiku ušetril od väčšiny rán, ktoré utrpeli inde v Európe.
Pozoruhodné štatistiky

Predbežné údaje agentúry pre štatistiku EÚ - Eurostat, ktoré zostavila agentúra Reuters, ukazujú, že vo Švédsku zaznamenali v roku 2020 o 7,7 percent viac úmrtí, ako je priemer za predchádzajúce štyri roky. Krajiny, ktoré sa rozhodli pre niekoľko etáp prísnych lockdownov, ako napríklad Španielsko a Belgicko, mali úmrtnosť nad priemerom o 18,1 percenta, respektíve 16,2 percenta.

Dvadsaťjeden z 30 krajín s dostupnými štatistikami malo vyššiu nadpriemernú úmrtnosť ako Švédsko. Švédsko si však počínalo napríklad oveľa horšie ako okolité severské krajiny. Dánsko zaznamenalo nadpriemernú úmrtnosť len o 1,5 percenta a Fínsko len o jedno percento. Nórsko nemalo v roku 2020 vyššiu úmrtnosť v porovnaní s inými rokmi, vôbec. Táto analýza úmrtí zaradila Švédsko na 18. miesto v celkovom poradí európskych krajín. Poľsko sa umiestnilo na 26. mieste, Španielsko a Belgicko sú na čele.
Pochybnosti o zmysle lockdownov

Šéf švédskej epidemiológie Anders Tegnell, ktorý bol pred pandémiou v podstate neznámou osobou, pre agentúru Reuters uviedol, že vzhľadom na tieto údaje vznikajú pochybnosti o opodstatnení lockdownov a obmedzení. „Myslím si, že ľudia si pravdepodobne nebudú myslieť, že obmedzenia boli dobré,“ uviedol. „Možno mali vplyv v krátkodobom horizonte, ale keď sa na to pozriete z perspektívy celej pandémie, vaše pochybnosti budú čoraz väčšie,“ uviedol Tegnell. Kvôli svojím rozhodnutiam si už užil slávu aj vyhrážky.

Európou otriasajú vlny protipandemických protestov. Média na Slovensku o tom mlčia
Protesty v Londýne, Bristole, Štuttgarte, Paríži, Belehrade či Bukurešti. Európou otriasajú protesty proti obmedzovaniu osobných slobôd. Vlády naprieč celým svetom čelia obrovskej vlne kritiky za to, že vzniknutú situáciu okolo pandémie nedokážu... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021

O švédskej ceste existujú aj pochybnosti

Iní odborníci však v súvislosti s výslednými číslami úmrtí varujú, že interpretácia údajov nemusí byť úplne správna, pretože sa nevzali do úvahy niektoré rozhodujúce premenné. „Všetci musíme byť opatrní pri interpretácii údajov o úmrtiach spojených s Covid-19. Nech už je ich zdroj akýkoľvek - žiaden z nich nie je dokonalý,“ uviedol pre agentúru Reuters Mark Woolhouse, profesor epidemiológie a infekčných chorôb na britskej univerzite v Edinburghu. „Vyvolávajú otázku, či bola švédska stratégia skutočne taká úspešná,“ komentoval zverejnené údaje.

Keith Neal, profesor infekčných chorôb na univerzite v Nottinghame, tiež odporúča opatrnosť pri interpretácii. Uviedol celý rad faktorov, ktoré treba brať do úvahy, ako sú veková štruktúra a všeobecné zdravie obyvateľstva, priemerná veľkosť domácnosti a to, či má krajina významné cestovné uzly.
Švédi vláde dôverujú

Podiel úmrtí vo Švédsku vo vekovej kategórii nad 80 rokov bol na začiatku roka 2019 5,1 percenta, čo je menej ako priemer EÚ (5,8 %), ale porovnateľné so Spojeným kráľovstvom. Číslo je však vyššie ako v Nórsku a Dánsku. Populácia Švédska je tiež všeobecne zdravšia ako priemer EÚ, s priemernou dĺžkou života 82,6 rokov (v roku 2018), v porovnaní s priemerom 81,0 rokov v EÚ.

Niektorí z domova i zo zahraničia švédsku stratégiu kritizujú a hodnotia ju ako nerozvážnu. Podľa kritikov, Švédi nezaviedli nedostatočnú ochranu zraniteľných skupín. Podľa nedávneho prieskumu však 43 percent Švédov vo vysokej alebo veľmi vysokej miere dôveruje svojej vláde pri zaobchádzaní s pandémiou. Len 30 percent má nízku, alebo veľmi nízku dôveru.

Švédska vláda a Úrad zdravotníctva pripustili, že nedokázali ochrániť starších ľudí, ale aj tak tvrdia, že robili všetko, čo bolo v ich silách, aby chorobu potlačili. Tvrdia, že zohľadnili aj celkový zdravotný stav obyvateľstva. Oficiálny počet mŕtvych vo Švédsku na Covid-19 je viac ako 13 000. Niektorí ľudia však možno zomreli v skutočnosti z iných dôvodov, ako na Covid-19, uvádza Reuters.

Grécko a Cyprus zavádzajú očkovací pas. Na dovolenku bez neho môžete asi zabudnúť
Jednotný očkovací preukaz pre celú EÚ by mal čoskoro umožniť cestovanie po Európe napriek pandémii koronavírusu. Táto téma je veľmi dôležitá pre členské štáty, ktoré sú závislé od cestovného ruchu. Grécko a Cyprus v tomto smere svojich partnerov v... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová