Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
04 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál RT.


Každý Rakúšan bude mať možnosť dostať minimálne prvú dávku vakcíny v priebehu nasledujúcich 100 dní, uviedol Kurz. "Ak použijeme Sputnik V, môžeme kampaň dokonca urýchliť," dodal kancelár.

Podľa plánu budú ľudia nad 65 rokov zaočkovaní do konca apríla, ľudia nad 50 rokov prídu na rad v máji. Všetci ostatní dostanú vakcíny od júna.

Ak všetko pôjde podľa plánu, „všetci sa môžeme v lete vrátiť k normálnemu životu,“ uviedol Kurz. Podľa neho „zlomovým bodom“ bude májová imunizácia starších ľudí.

Pandémia Covid-19 zničila až šesť miliónov pracovných miest v EÚ. Najviac postihnutá je mladá generácia
Európska komisia uviedla, že reakcia EÚ na pandémiu Covid-19 zničila okolo šesť miliónov pracovných miest, z ktorých polovicu zastávali mladí pracovníci, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Kurz zároveň varoval, že kým situácia sa v niektorých častiach krajiny zlepšila, nemocnice vo Viedni a vo východných regiónoch Dolného Rakúska a Burgenlandu naďalej zápasia s prílevom pacientov s Covid-19.

Od soboty dostalo viac ako 1,2 milióna (16,11%) obyvateľov krajiny prvú dávku vakcíny proti ochoreniu.

Kurz začiatkom tohto týždňa uviedol, že vláda môže vytvoriť objednávku na milión dávok Sputniku V z Moskvy.

Vakcína ruskej výroby zatiaľ nebola certifikovaná regulátorom EÚ, Európskou liekovou agentúrou (EMA). Slovensko s Maďarskom však začali používať Sputnik V bez schválenia EMA, pretože krajiny strednej a východnej Európy vyjadrili nespokojnosť s tempom zavádzania vakcín zo strany Bruselu.

Nemeckí vedci odhalili trik, ktorý používa koronavírus na ochranu pred imunitným systémom
Štúdia naznačuje, že nový koronavírus využíva mechanizmus podobný stieračom čelného skla na automobile, aby sa ochránil pred imunitným systémom. Vedci sa domnievajú, že ich model by mohol pomôcť posilniť existujúce vakcíny, informuje portál... Čítať ďalej
03 | 04 | 2021 | Lukáš Leca