Fico si uctil oslobodenie Bratislavy Červenou armádou: Zachránil pamätnú tabuľu, ktorú vyhodili
04 | 04 | 2021 I Ivan Čeredejev
Predseda Smeru Robert Fico pri príležitosti 76. výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou uverejnil video. Uctil si Červenú armádu, pripomenul, že sloboda prišla z východu a opísal, ako Bratislavčania zneuctili jednu pamätnú tabuľu.
Červená armáda nepotrebovala verejné obstarávanie

Fico vo videu opisuje históriu Starého mosta v Bratislave. Keď Nemci utekali pred Červenou armádou a spojeneckou rumunskou armádou, vyhodili most do vzduchu. Bolo to jediné spojenie medzi Starým Mestom a Petržalkou.

"Je to škandál!" Pápež František dnes musel svoje najsilnejšie slová zopakovať dva krát (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook / Eduard Chmelár) Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Prevzatý článok


Na základe rozkazu maršala Koneva bola v septembri 1945 začatá obnova mosta. Spolupracovali na nej technické oddiely Červenej armády a priemyselné podniky Československa. Most bol slávnostne odovzdaný do užívania v januári 1946.

"Dobre počúvate, za nejakých šesť mesiacov postavili most. Ešte šťastie, že nemali vtedy verejné obstarávanie, pretože most by nebol otvorený doteraz," hovorí Fico.


Pamätná tabuľa v odpade

Stavba dostala názov Most Červenej armády. Po jeho otvorení bola na jednej z budov v okolí umiestnená pamätná tabuľa. Je na nej v ruštine napísané, že most bol zničený nemeckými fašistami v roku 1945 a po oslobodení Bratislavy bol na základe rozkazu maršala Koneva opravený v spolupráci technických častí Červenej armády s priemyselnými podnikmi Československej republiky.

Ak NATO vyprovokuje Rusko, na Ukrajine „neostane kameň na kameni“
Izraelský expert Jakov Kedmi varuje, že ak Ukrajina nainštaluje americké raketové systémy namierené proti Ruskej federácii, stane sa terčom možného ruského preventívneho útoku. Uviedol Nation-news.ru. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič


Bratislava sa rozhodla most v roku 2013 zrekonštruovať. Vtedy dostal aj názov Starý most a pamätnú tabuľu niekto vyhodil do zberných surovín. Pracovník podniku tabuľu priniesol Ficovi. "Uložil som si to v kancelárii. Táto tabuľa má významné miesto na Smere-SD," povedal.
Sloboda prišla z východu

Predseda Smeru však neskôr pamätnú tabuľu ponúkol bratislavskému Starému Mestu, aby ju opäť inštalovalo. "Vtedy som dostal odpoveď, že táto tabuľa tam nepatrí, lebo to už je iný most ako ten, ktorý v roku 1946 postavila Červená armáda. Aj taká je história. Chcem povedať, že túto tabuľu si už nechám, ak ju už Bratislava odmietla. A ako som povedal, bude mať naďalej významné miesto v mojej kancelárii," povedal Fico.

Expremiér pripomenul, že ruskí a rumunskí vojaci oslobodili Bratislavu a celé bývalé Československo za cenu obrovských obetí na životoch. "Sloboda prišla z východu," pripomenul v tejto súvislosti Fico.

Poznamenal, že keď nedávno americký prezident Biden označil ruskú hlavu štátu Putina za zabijaka, nikto zo slovenskej vlády ani prezidentka Zuzana Čaputová neprotestovali. "Chápem, že všetko, čo prichádza zo západu je pre nich sväté. A čo prichádza z východu, je zakázané," konštatoval Fico.

Amerikou sankcionovaný Nord Stream 2 napádajú lode, ponorky i lietedlá. Je to bezprecendentné, tvrdí expert
04 | 04 | 2021 | Diana Zaťková