Facebooku unikla masívna databáza 533 miliónov používateľov. Gigant tvrdí, že ide iba o „staré údaje“
04 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Na internet údajne uniklo množstvo osobných údajov. Vrátane celých mien, telefónnych čísel a e-mailov 533 miliónov používateľov Facebooku. Technologický gigant incident bagatelizuje. Tvrdí, že údaje sú „staré“, informuje portál RT.


Obrovská databáza bola zverejnená na hackerskom fóre. Uvádza Business Insider, ktorý informáciu priniesol prvý. Výpis dát zahŕňa ľudí zo 106 krajín. Ide o viac ako 32 miliónov Američanov, asi 11 miliónov Britov a 6 miliónov Indov.

V databáze sa nachádzajú citlivé informácie, od e-mailov a telefónnych čísel, až po celé mená, Facebook ID a životopisy.



Technologický gigant sa však domnieva, že nie je dôvod na obavy. Údaje sa zdajú byť najmenej niekoľko rokov staré. Sú súčasťou predtým oznámeného úniku. Hovorkyňa Facebooku Liz Bourgeoisová na Twitteri uviedla, že zraniteľnosť, ktorá hackerom umožnila získať dáta na prvom mieste, bola úspešne „opravená“ už v roku 2019.

Expert na kybernetickú bezpečnosť, ktorý objavil uniknuté dáta, Alon Gal je presvedčený, že skutočná situácia nemusí byť tak nezávažná, ako to tvrdí technologický gigant. Dodal, že údaje môžu byť ľahko použité zlomyseľnými aktérmi na vydávanie sa za skutočných vlastníkov v rôznych podvodných schémach.

Do roku 2030 nahradia roboty státisíce pracovných miest v ropnom a plynárenskom sektore
Podľa novej analýzy spoločnosti Rystad Energy môžu roboty v priebehu nasledujúcich 10 rokov ukradnúť prácu približne jednému z piatich pracovníkov, ktorí sú zamestnaní v ropnom a plynárenskom sektore, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


„Databáza takej veľkosti, ktorá obsahuje súkromné ​​informácie, ako sú telefónne čísla mnohých používateľov Facebooku, by určite viedla k tomu, že jedinci využijú tieto dáta na hackerské útoky v oblasti sociálneho inžinierstva,“ uviedol Gal.

Keďže tieto údaje sú teraz k dispozícii „zadarmo“, mal Facebook o tomto „starom úniku informácií“ prinajmenšom informovať postihnutých používateľov, aby zvýšil ich povedomie o nebezpečenstve potenciálnych podvodov, povedal Gal.

„Jednotlivci, ktorí sa prihlásia k renomovanej spoločnosti, ako je Facebook, im dôverujú svojimi údajmi a spoločnosť Facebook má s údajmi nakladať s maximálnym rešpektom,“ uviedol Gal.

Rakúsko sa môže v lete „vrátiť do normálu“, tvrdí kancelár Kurz
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že krajina sa môže vrátiť do normálneho života za tri mesiace. Dovtedy by mohli byť už všetci zaočkovaní. Dodal, že kampaň sa ešte zrýchli, ak Viedeň nakúpi vakcínu Sputnik V z Moskvy, informuje portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2021 | Lukáš Leca