Švédsko zrušilo Gatesov experiment, ktorého cieľom bolo zakryť slnko v boji proti zmene klímy
02 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Švédska vesmírna agentúra odvolala experiment, ktorý mal za cieľ zistiť, či by mohlo zakrytie slnka aerosólmi zvrátiť globálne otepľovanie. Projekt financoval Bill Gates. Vyvolal veľký odpor medzi ekológmi, informuje portál RT.


Vedci z Harvardu navrhli stratosférický experiment s kontrolovanou odchýlkou ​​(SCOSPEx). Mal vypustiť oblak uhličitanu vápenatého (známy aj ako ako kriedový prach) do atmosféry z balóna vo vysokej nadmorskej výške, aby sa študovali jeho účinky na slnečné svetlo dopadajúce na Zem. Projekt sa však ukázal ako príliš kontroverzný. Švédska vesmírna korporácia (SSC) v stredu uviedla, že testovanie, ktoré bolo stanovené na jún, sa nakoniec neuskutoční.

SSC na jar tohto roku viedla rozhovory s poprednými odborníkmi na geoinžinierstvo a s poradným výborom SCoPEx. Výsledkom konzultácií bolo rozhodnutie SSC nevykonať let technickej skúšky, ktorý bol naplánovaný na leto tohto roku.

Nezaočkované deti musia v USA pri spoločnom hraní nosiť masky, varuje Fauci
Zdravotný poradca Bieleho domu Dr. Anthony Fauci opäť varuje ľudí pred nebezpečenstvami, ktoré sú spojené s Covidom. Tentoraz odporúča deťom, aby mali na sebe rúška, aj keď sa spolu hrajú, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Júnový let, ktorý sa mal uskutočniť v oblasti arktického mesta Kiruna, by iba otestoval systémy balóna, aby pripravil pôdu pre štúdiu. Miestni aktivisti sa však tvrdo postavili proti tejto iniciatíve. V spoločnom liste z minulého mesiaca mimovládna organizácia Rada Saami, ktorá vystupuje za domorodých obyvateľov Švédska, a tri ekologické skupiny varovali, že experiment SCoPEx môže mať „katastrofické následky“.

Kým webová stránka SCoPEx uvádza, že experiment nebude predstavovať „žiadne významné nebezpečenstvo pre ľudí alebo životné prostredie“ a uvoľní do ovzdušia iba malé množstvo častíc, Rada Saami sa postavila proti solárnemu geoinžinierstvu a uviedla, že „sa v podstate pokúša napodobniť sopečné erupcie“ nepretržitým chrlením častíc do ovzdušia.

Experiment získal aj podporu Harvardského výskumného programu pre solárne geoinžinierstvo, ktorá je podporovaná miliardárom Billom Gatesom. Vedúci výskumný pracovník pracujúci na SCoPEx David Keith z Harvardu uviedol, že agentúra dostala od Gatesa najmenej 4,6 milióna dolárov.

Za urážku Putina by mal byť trest odňatia slobody, tvrdí ruský zákonodarca
Mali by byť zavedené nové tresty odňatia slobody pre tých, ktorí sú uznaní vinnými z urážania ruského prezidenta. Povedal to jeden z najvplyvnejších ruských poslancov s odkazom na Bidenove urážky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 03 | 2021 | Marek Molnár