Návod na úspech, šťastie i dosiahnutie životných cieľov: Stačia vám tri jednoduché kroky
28 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Úspech možno merať mnohými rôznymi spôsobmi, od spokojného života plného milujúcej rodiny a priateľov, až po úspešné podnikanie. Možno je vaša verzia úspechu kombináciou viacerých možností alebo vám stačí k životu málo. Tak či onak, bez vlastného úsilia a premyslených krokov to skrátka nepôjde, píše portál Exralife.cz.


Niekto si svoje ciele napíše na papier a k nim časový horizont, v ktorom by ich chcel dosiahnuť. Často táto jednoduchá motivácia však nestačí, pretože život so sebou nesie mnoho prekážok, ktoré môžu stáť na ceste úspechu. Niektoré sa dajú obísť, iné nie. V ceste uspieť môžu nastať problémy so sebadôverou, osobnostné rysy, ale aj životné udalosti. Pokiaľ ale na nich začnete pracovať, nikde nie je napísané, že by sa vám váš životný sen nemohol splniť. A čo pre neho môžete urobiť?
Myslite pozitívne!

S nedávnym výskumom, ktorý naznačuje, že ľudia majú každý deň viac ako 6 000 myšlienok, je ľahké pochopiť, prečo sa náš mozog môže špirálovito dostať do negatívneho stavu, pretože polovica týchto myšlienok bude pravdepodobne negatívna. Je dobré mať niekoľko pocitov, ale ak trpíte stresom, úzkosťou alebo depresiou, budete zrejme prežívať udalosti s prevažujúcou negativitou a to nie je dobré najmä vo chvíli, keď sa chcete posunúť ďalej. Čo s tým?

Pokúste sa nahradiť každú vedomú negatívnu myšlienku tou pozitívnou. Napríklad, ak sa na seba pozriete do zrkadla a v hlavne vám naskočí negatívne "ty ale vyzeráš", zastavte sa a skúste sa na vec pozrieť napríklad takto - "je to dobré, žiadne vrásky". Takýto posun v myslení je dôležitý, pretože vám umožní sústrediť sa na to, čo máte, a tiež na príležitosti, ktoré máte k dispozícii. Rovnako tak by ste sa mali obklopiť pozitívnymi a podobne zmýšľajúcimi jedincami.

Na záver dňa si skúste každý večer pred spaním povedať, čo všetko sa vám podarilo. To nevadí, že to bude len jedna vec. Aj tá poteší a pozitívne naladí. Podobne premýšľajte o tom, na čo sa tešíte nasledujúci deň alebo niekoľko dní dopredu.

Páry často porušujú pravidlá lockdownu. Boja sa, že to ich vzťah neprežije
Dodržiavanie výluky sa ukazuje čoraz ťažšie pre ľudí vo vzťahoch, ktorí nežijú spolu. Sprísňovanie pravidiel, keď sú ľudia opäť nútení „zostať doma a zachraňovať životy“, častokrát vyúsťuje do „pandemického vyhorenia“. Mnohí tvrdia, že... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Stanovte si jasné ciele

Než si nastavíte základné životné ciele, spýtajte sa sami seba, prečo sú pre vás dôležité. Zmysluplný dôvod je totiž veľkým motivátorom k tomu, aby ste svoje méty naozaj dosiahli. Vaše ciele by mali byť jasné, pretože to vám pomôže vypracovať jasnú cestu k ich dosiahnutiu. Je rozhodne dobré si plán rozdeliť na niekoľko menších časových úsekov, ktorých dosiahnutie vás bude stále udržiavať v nádejeplnom optimizme, že sa vám podarí dosiahnuť vytúženého horizontu.

Nezabudnite si vážiť toho, čoho ste cestou za cieľom dosiahli, namiesto toho, aby ste sa sústredili len na veľké finále. Predstavy o živote sa často menia a s nimi samozrejme aj priority. Na tom nie je nič zlého, že napríklad nechcete ísť v obetovaní sa jedinému bodu až do krajnosti. Ide o váš život a o to, aby ste boli spokojní hlavne vy.
Buďte aktívni

Máte dobrú východiskovú pozíciu, stanovili ste si jasné ciele a teraz je teda čas pustiť sa do práce. Ak to váš cieľ vyžaduje, začnite si zlepšovať odborné znalosti, rozširujte sieť kontaktov, dávajte o sebe vedieť. Síce sa hovorí, že zajtra je tiež deň, ale v tomto prípade sa snažte pre daný cieľ urobiť každý deň niečo. Aj malá vec je krok správnym smerom.

Láska vs. žiadza: Zistite, čo vo vašom vzťahu prevláda
Motýliky v brušku sú neoddeliteľnou súčasťou každého začínajúceho vzťahu. Poväčšine odletia po niekoľkých mesiacoch vzťahu, a následne ich vystrieda hlboký cit menom láska. Nájdu sa ale páry, u ktorých motýle pretrvávajú a nechcú sa vzdať nadvlády.... Čítať ďalej
20 | 02 | 2021 | Timotej Dudka