Ruskí vedci vyvinuli vakcínu proti alergiám z peľov brezy a orechov
25 | 03 | 2021 I Gabriel Matta

Lekárska univerzita Viedeň a Imunologický ústav Federálnej imuno-biologickej agentúry pri Ministerstve zdravotníctva Ruskej federácie vytvorili  vakcínu proti alergii na peľ z brezy. Bude tiež účinná pri liečbe krížových alergií na jablká, niektoré druhy orechov, vrátane vlašských orechov, a arašidov.


Imunologický ústav v Rusku, ktorý vyvíja vakcínu proti alergiám na peľ brezy a ktorá sa bude tiež používať na liečbu potravinovej alergie spôsobenej jablkami a niektorými druhmi orechov uviedol pre spravodajský portál Ria Novosti, že: „V priebehu projektu bola získaná rekombinantná hypoalergénna vakcína na liečbu alergie na peľ brezy a krížovej potravinovej alergie spôsobenej jablkovými alergénmi,“.

„Molekulárny dizajn vakcíny umožňuje použitie ďalších molekúl proteínov, ktoré majú alergénne vlastnosti krížiace sa s alergénom peľu brezy, najmä alergény lieskových, vlašských a arašidov.“

Vývoj vakcín sa začal v roku 2018. Rakúski a ruskí vedci teraz skúmajú jeho účinnosť a bezpečnosť. Štúdie plánujú dokončiť do konca roku 2021, potom prejdú ku klinickým skúškam vakcíny. Potom bude k dispozícii občanom.

Obyčajná nádcha z vás nekompromisne vyženie zabijaka menom koronavírus
Vedci tvrdia, že obyčajná nádcha dokáže z tela vypudiť koronavírus. Niektoré vírusy totiž medzi sebou súťažia. Chcú, aby boli prvé v zavlečení infekcie do nášho organizmu. Experti z Glasgowskej univerzity oznámili, že rhinovírus spôsobujúci... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


„Liečebný režim pre vyvinutú rekombinantnú vakcínu pre imunoterapiu bude pozostávať z predsezónnych cyklov troch až piatich injekcií a jednej alebo dvoch predsezónnych injekcií pred budúcou sezónou poprašovania brezou. Priebeh alergénovo špecifickej imunoterapie bude teda v praxi pohodlnejší z dôvodu zníženia počtu injekcií a návštev pacientov na klinike v porovnaní so súčasnými režimami tejto terapie, “zdôraznil ústav.

Na vývoji lieku sa okrem Imunologického ústavu podieľa aj Viedenská lekárska univerzita. Vedúci katedry imunopatológie katedry patofyziológie a výskumu alergií univerzity profesor Rudolf Valenta začiatkom februára predpokladal, že prvé očkovanie novou vakcínou bude možné vykonať v roku 2022.

„Záverom je, že molekula alergénu v peľu brezy je veľmi podobná molekule alergénu v orechoch a jablkách. Toto je krížová reakcia. Inými slovami, ak si vytvoríte protilátky proti peľu brezy, reagujú na orechy a jablká. Preto je vakcína proti alergii na peľ brezy účinná aj proti alergii na potraviny obsahujúce orechy a jablká, “vysvetlil účinok lieku v rozhovore pre RIA Novosti.

Je skutočne len konšpiračnou teóriou, že koronavírus pochádza z laboratória vo Wu-chane?
Vedec Roland Wiesendanger sa intenzívne zaoberal prepuknutím koronavírusu v Číne. Je presvedčený, že pandémiu vyvolala laboratórna nehoda na Virologickom ústave v čínskom Wu-chane. Jeho rozsiahla rešeršujúca štúdia sa v nemeckých médiách považuje ... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová