Ivan Korčok (nominant SaS) podáva demisiu
24 | 03 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) podáva demisiu. Premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o tom informoval písomne, keďže je pracovne v Bruseli. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.


Korčok spolu s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) oznámili po utorkovom (23. 3.) rokovaní Republikovej rady SaS premiérovi, že podávajú demisiu. Tú odovzdajú prezidentke SR Zuzane Čaputovej vo štvrtok (25. 3.) o 14.00 h.

Korčok vzhľadom na to, že sa nachádza v Bruseli, informoval písomne premiéra o svojej demisii a rozlúčil sa so svojimi kolegami. "Bolo mi potešením s vami spolupracovať, spoznať vás ako kolegyne a kolegov. Politika prináša aj takéto situácie ako dnes, keď spolu s ďalšími kolegami odchádzame z vlády. Prosím vás, aby ste pri akomkoľvek vnútropolitickom vývoji urobili maximum pre dodržanie programového vyhlásenia vlády v oblasti zahraničnej a európskej politiky," napísal Korčok členom vlády.

Minister školstva B. Gröhling podáva demisiu
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu počas rokovania vlády. Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


SaS už skôr avizovala, že dáva premiérovi Matovičovi do stredy ultimátum na to, aby odišiel z funkcie. Predseda SaS Richard Sulík už podal demisiu v utorok. Urobil tak po tom, ako premiér Matovič v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, jednou z nich bol aj odchod Sulíka z vlády.

Svoju demisiu oznámil v stredu aj minister školstva Gröhling. SaS zároveň hrozí odchodom z koalície. Prezidentka po viacerých demisiách ministrov vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie.

Tri rezorty pod vedením jedného ministra, či rekord v demisiách za jeden deň
Predstavitelia súčasnej vlády sú doslova Supermanmi. „Chceli priniesť novú politickú kultúru. Dnes už vieme, čo si pod ňou predstavovali,“ píše ku súčasnému vývoju vo vládnej kríze opozičný nezaradený poslanec Ján... Čítať ďalej
24 | 03 | 2021 | Gabriel Matta