Matovič hrá o čas v zákulisí a ministri sa postupne verejne lúčia
18 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Koaliční partneri aj verejnosť čakajú na to, či Matovič odíde z postu premiéra, po čom by vláda mala pokračovať ako koalícia štyroch politických strán, alebo či Matovič zostane a z vlády odídu strany SaS a Za ľudí. Premiér zatiaľ rokuje v zákulisí, verejne o odchode nehovorí, konštatuje denník SME.




V stredu Matovič vystúpil verejne prvý raz po šiestich dňoch. Svoj odchod však spomenul iba neurčito medzi riadkami, keď v prezidentskom paláci ďakoval za odvedenú prácu ministrovi Milanovi Krajniakovi, ktorý podával demisiu.

„Či tu ja budem, alebo nebudem, pevne verím, že to nasledujúce obdobie je len prestávka a do exekutívy sa raz vrátiš,“ povedal Matovič odchádzajúcemu ministrovi. Odišiel bez toho, aby odpovedal na otázky novinárov.

Nie je bežné, aby Matovič mlčal tak dlho. Status na facebooku, cez ktorý zvykol v inotajoch oznamovať aj dôležité rozhodnutia, neaktualizoval už ôsmy deň. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš to označuje za zmenu premiérovej konfrontačnej komunikácie.

Matovičov mediálny guru prezradil viac, ako možno mal: "Do stredy podľa mňa neodstúpi"
Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský pozná Igora Matoviča veľmi dobre. V podstate je jeho mediálnym "guru". Matovičovi pomohol vyhrať voľby nápadom letieť do Cannes a na nejakú vilu tam lepiť plagátiky s textom "majetok Slovenskej... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


A Matovič zatiaľ v zákulisí hodiny vyjednáva s koaličnými partnermi.

„Robí to veľmi správne, pretože chce, aby bol pokoj pri diskusiách,“ zastáva sa Matovičovho mlčania jeden z jeho najbližších spolupracovníkov, minister obrany Jaroslav Naď. „Keď bude mať čo povedať, tak príde a povie to,“ dodal.
Sulík sa už rozlúčil, vidí to na rozpad koalície

Vláda v takom zložení, ako zasadala túto stredu, sa už o týždeň pravdepodobne nezíde. Buď totiž do budúcej stredy odíde premiér, alebo traja ministri SaS (hospodárstva, školstva a zahraničných vecí), ale s veľkou pravdepodobnosťou aj obe ministerky za stranu Za ľudí – ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a ministerka investícií a líderka strany Veronika Remišová.

Zdravotnícke školy vyhlásili štrajk. Nepáči sa im Gröhlingov návrh
Minister školstva Branislav Gröhling chce, aby sa do duálneho systému štúdia k mechanikom, čašníkom či predavačom mohli pridať aj zdravotníci. Riaditelia škôl však vyhlásili štrajkovú pohotovosť a žiadajú o vyradenie z návrhu zákona. Podľa nich by... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík (SaS) sa v stredu s kolegami vo vláde rozlúčil a poďakoval sa im za spoluprácu. „Ja som tu dnes bol naposledy,“ povedal Sulík. „V pondelok alebo v utorok oznámim pani prezidentke demisiu tak, aby ma v stredu mohla prijať,“ dodal.

Sulík hovorí, že síce do vypršania ultimáta pre premiéra ostáva ešte niekoľko dní, vidí to však tak, že sa súčasná koalícia rozpadne.
Čo spôsobí rozpad koalície?

Igorovi Matovičovi uplynie ultimátum od strany SaS na odchod v stredu 24. marca.

Po odchode SaS a Za ľudí z koalície by museli zvyšné strany koalície OĽaNO a Sme rodina obsadiť päť uvoľnených ministerských kresiel. Koalícia by však stratila väčšinu v parlamente, strany majú spolu iba 70 poslancov, väčšina je 76.

Bugár: "Potvrdzujem, nie som Sulík. Ja by som sa nenechal urážať, ani od premiéra"
Dnes už bývalý politik Béla Bugár reagoval na facebooku na slová Richarda Sulíka, ktorý vyhlásil, že nie je Bugár. Ten jeho slová potvrdil. "Nie som ten, ktorí do parlamentu dotiahol Matoviča." Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Michal Filek


Mohol by to byť problém, ak by niektorí poslanci v parlamente navrhli vyslovenie nedôvery vláde.

Matovičov prípadný menšinový kabinet by podľa politológa Jozefa Lenča z UCM v Trnave mohol podporu hľadať napríklad aj medzi nezaradenými poslancami.

„Je medzi nimi dosť ideových spolupútnikov OĽaNO, napríklad poslanci Kuffovci, odídenci od Kotlebu či poslanec Podmanický. Nejakí jednotlivci v OĽaNO by možno zašomrali nad takouto spoluprácou, ale mali by potrebných 76 hlasov,“ uvažuje politológ.

Minister obrany Naď to označil za špekulácie, hoci povedal, že nebude nič vylučovať. „So žiadnymi mazurekovcami vládnuť nebudeme, ja osobne nie,“ tvrdí.

Kryl Pčolinský Kollára? Dôkazy sú priamo v SIS, no prokurátor ich nechce
Dôkazy o tom, či Vladimír Pčolinský zabezpečoval krytie pre konkurzného právnika Zoroslava Kollára, sú priamo v Slovenskej informačnej službe (SIS). O tom, kedy služba Kollára začala monitorovať, ale aj kedy a za akých okolností s tým skončila,... Čítať ďalej
18 | 03 | 2021 | Diana Zaťková