Útek generálneho prokurátora pred novinármi miesto vysvetlenia kauzy únosu Vietnamca
16 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenskom síce otriasajú koaličná kríza a koronavírus, do popredia sa však derie aj prípad údajne uneseného Vietnamca. Vysvetliť to aspoň sčasti mohol generálny prokurátor Maroš Žilinka, pred novinármi však ušiel.


Ku kauze zasadal dnes v parlamente zasadol aj výbor pre obranu a bezpečnosť. Ani po ňom nie je jasné, prečo generálna prokuratúra nevyšetruje podozrenia súvisiace s použitím vládneho špeciálu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka totiž nevysvetlil, prečo orgány činné v trestnom konaní nevyšetrujú prevoz vietnamského občana slovenským vládnym špeciálom v lete 2017. Bola vtedy pri moci vláda Roberta Fica, píše portál dennikn.sk.

Grendel a Krúpa z OĽaNO konšpirujú o údajnom únose Vietnamca a navážajú sa do Žilinku
16 | 03 | 2021 | editor01hd

Žilinka po rokovaní výboru ušiel pred novinármi

Únos Trinh Xuan Thana sa udial v lete 2017. Trinh Xuan Than bol vietnamský manažér v štátnej firme a člen komunistickej strany. V rámci mocenského boja dostal do pozície, že radšej utiekol z vlasti, kde čelil obvineniam z korupcie. Dostal sa do Nemecka, kde požiadal o politický azyl. V parku v Berlíne ho však prepadlo komando a naložili ho do auta. Cez Česko ho previezli na Slovensko do Bratislavy pred vládny hotel Bôrik.

Tam prebehlo narýchlo zvolané rokovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka s vietnamským ministrom, ktorý ho požiadal o zapožičanie slovenského vládneho špeciálu na let do Moskvy. Omámeného Trinh Xuan Thana napokon naložili do lietadla. Doklad totožnosti mu dalo Slovensko na výnimku. Nie je vôbec jasné, kto o tom rozhodol a či o tom Robert Kaliňák vedel. Špeciál potreboval na prelet aj povolenie Poľska, ktorá nám ho najskôr odmietlo dať. Nepozdával sa im totiž účel cesty, návšteva vietnamského ministra vnútra. Slovensko potom žiadosť prepísalo tak, že ide o návštevu Roberta Kaliňáka, ktorý vôbec nebol na palube, tvrdí dennikn.sk.

Otázky spojené s touto kauzou mal dnes objasniť poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť generálny prokurátor0 Žilinka. Niektorí zákonodarcovia zostali aj po rokovaní výboru nespokojní. Generálny prokurátor sa po rokovaní výboru vyhol novinárom. Na otázky nechcel novinárom odpovedať ani šéf prieskumného oddelenia generálnej prokuratúry Igor Dorica, ktorý bol tiež na výbore. „Som viazaný mlčanlivosťou,“ povedal Dorica. Uznesenia o tom, ako generálna prokuratúra odmieta prípad vyšetrovať, sú pritom zverejnené priamo na jej stránke.

Smer žiada od médií ospravedlnenie za obvinenie Kaliňáka z únosu Vietnamca
Kauza únosu Vietnamca z roku 2017 bola médiami ostro sledovaná. Tie ju prepojili s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom bez relevantných dôkazov. Za to straníci Smeru-SD na čele s Robertom Ficom žiadajú dodatočné ospravedlnenie, informuje Plus... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Timotej Dudka

Najslabším miestom príbehu zostáva aj pokus o oklamanie Poľska, tvrdí Grendel

„Pre nás z toho vznikli ešte niektoré otázniky, ktoré sa zdali nejasné, generálny prokurátor ich zobral na vedomie a ubezpečil nás, že sa k nim vráti a bude sa im venovať,“ uviedol predseda výboru Juraj Krúpa po skončení stretnutia. Spôsob, akým prebieha vyšetrovanie únosu, je podľa poslanca zvláštny a poukázal na to, ako bol prípad rozdelený na dve časti.

iTá, čo súvisí s únosom, sa vyšetruje, druhá, ktorá sa týka možného zneužitia právomocí verejného činiteľa vtedajším ministrom vnútra za Smer Robertom Kaliňákom, nikdy vyšetrovaná nebola. Generálna prokuratúra totiž od začiatku v tejto veci odmietla začať stíhanie. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel, ktorý je tiež členom výboru, povedal, že to celé vyzerá ako dokonalý zločin. Podľa neho je známe, že vietnamský občan bol unesený v Berlíne, že ho odsúdili vo Vietname, len presne nevieme, ako sa tam dostal.

„Moje pochybnosti ani tento výbor nevyvrátil a tým najslabším miestom celého príbehu zostáva pokus o oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že na palube sa má nachádzať minister vnútra,“ skonštatoval Grendel. Poslanci sa na výbore dozvedeli, že poľská strana napokon súhlasila s prvou žiadosťou Slovenska. „Faktom ale je, že ten pokus o oklamanie Poliakov bol pripravený, a je pre mňa nepochopiteľné, že ho orgány činné v trestnom konaní nevidia,“ dodal poslanec Grendel. Poslanci si napokon odhlasovali, že výbor bude rokovať v utajenom režime, hoci na to nebol žiadny dôvod. Na viaceré otázky tak nechceli odpovedať.

Grendel a Krúpa z OĽaNO konšpirujú o údajnom únose Vietnamca a navážajú sa do Žilinku
16 | 03 | 2021 | editor01hd

Prokuratúra vraj doteraz nemá preukázané, že unesený muž bol Trinh Xuan Than

Vyšetrovatelia vo veci neodstránili viaceré rozpory, nevypočuli všetkých možných svedkov a neobjasnili všetko, čo sa dalo, tvrdí dennikn.sk. Ako napríklad uvádza údajné vybavovanie pasu pre uneseného. Predseda výboru Krúpa povedal, že Žilinka im sľúbil niektoré veci ešte vysvetliť v lehote 30 dní. Prokuratúra poslancom povedala, že doteraz nemajú preukázané ani len to, že unesený muž bol vôbec Trinh Xuan Than.

Zrejme najspokojnejší s vysvetlením Žilinku a Doricu bol poslanec Smeru-SD a Kaliňákov stranícky kolega Marián Saloň. Podľa neho sa len potvrdilo, že sa žiadny občan Slovenskej republiky nepodieľal na tomto prípade. Dokonca sa nepotvrdilo ani to, že sa tento občan nachádzal na území Slovenska. Poslanec o oklamaní Poľska povedal, že „z formálneho hľadiska sa to tak robí“. Prečo potom už prvá žiadosť nebola taká, keď sa to tak robí? Na to sa podľa Saloňa treba spýtať Poľska. Na to však nikto nemá dôvod, pretože vyšetrovanie sa ani nezačalo, čo Saloňovi neprekáža.

Generálna prokuratúra o takzvanom únose Vietnamca: Slovensko sa na čine nezúčastnilo
05 | 03 | 2021 | editor01hd