Očkovací preukaz EÚ má potvrdzovať očkovanie LEN vakcínami schválenými Emou
14 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

EÚ chce vo svojom plánovanom očkovacom preukaze dokumentovať iba ňou schválené vakcíny. Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová v piatok uviedla, že pas by pokrýval len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Očkovanie vakcínami z Ruska či Číny by sa tam neuvádzalo, aj keď európske krajiny majú oň záujem, uvádza epochtimes.de.


Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson


V EÚ boli doposiaľ schválené štyri vakcíny od spoločností Biontech a Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Maďarsko tiež používa čínsku vakcínu Sinopharm a ruský Sputnik V. Ruskú vakcínu si objednali aj Česká republika a Slovensko.


Začiatkom marca začala Európska lieková agentúra (EMA) tzv. predschvaľovací proces Sputniku V. Spravidla to trvá niekoľko týždňov. Až potom výrobcovia formálne predložia žiadosť o schválenie.


Digitálny očkovací preukazu už do leta


Koncom februára sa štátni a vládni predstavitelia EÚ dohodli na digitálnom očkovacom preukaze platnom v celej Európe. Mohol by byť do leta. Európska komisia chce predložiť návrh so špecifikáciami, vďaka ktorým by boli certifikáty zavedené na národnej úrovni kompatibilné.


Podľa Johanssonovej by tzv. zelený certifikát mal uchovávať aj informácie o negatívnych testoch PCR a potvrdených protilátkach proti koronavírusu. Občania EÚ by tým mohli preukázať, že s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú šíriteľmi vírusu, uviedla eurokomisárka. To by mohlo zaočkovaným uľahčiť cestovanie, pretože by si potom nemuseli znova robiť samostatne test PCR.


Privilégiá pre očkovaných


Zatiaľ sa ale ešte nerozhodlo, či dokument skutočne uľahčí cestovanie na dovolenku v EÚ či návštevu podujatí. Krajiny ako Belgicko odmietajú prepájanie očkovania s voľných pohybom po Európe. Aj iné vlády poukazujú na to, že očkovaným by takto nemali vznikať privilégiá, pokým je vakcinovaných len málo, uzatvára epochtimes.de.