India avizuje dôkladné preskúmanie vedľajších účinkov vakcíny AstraZeneca
14 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

India začne budúci týždeň dôkladné vyšetrovanie možných nebezpečných vedľajších účinkov vakcíny na koronavírus spoločnosti AstraZeneca, píše epochtimes.de.


Dôvodom sú obavy viacerých európskych krajín, že vakcína môže spôsobiť tvorbu krvných zrazenín. Uviedol to N.K. Arora z indickej pracovnej skupiny . V Indii však zatiaľ nie sú správy o takýchto prípadoch.


Spolu deväť európskych krajín nateraz zastavilo očkovanie s jednotlivými šaržami vakcíny AstraZeneca, alebo kompletne.


Dánsko, Nórsko a Island tiež tento týždeň prerušili očkovanie vakcínou AstraZeneca po tom, čo sa u niekoľkých očkovaných osôb vyskytla tromboembólia. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a krvnými zrazeninami nebola dokázaná. WHO a Európska lieková agentúra (EMA) naďalej odporúčajú používanie vakcíny a poukazujú na to, že tromboembolizmus sa vyskytuje rovnako často u bežnej populácie ako u očkovaných osôb.


„Pozrieme sa na všetky nežiaduce udalosti, najmä vážne nežiaduce udalosti, ako je smrť alebo hospitalizácia,“ povedal Arora. Nie je ale dôvod na obavy. Počet nežiaducich vedľajších účinkov vakcíny AstraZeneca v Indii je veľmi, veľmi nízky. Odborníci teraz znova skontrolujú všetky hlásené vedľajšie účinky, aby zistili, či sú medzi nimi aj prípady krvných zrazenín.


K piatku zomrelo v Indii 59 alebo 60 ľudí očkovaných proti koronavírusu, uviedla Arora. Všetky úmrtia boli „náhodné“.


India už v rámci svojej očkovacej kampane proti koronavírusu podala okolo 28 miliónov dávok vakcíny. Krajina sa do veľkej miery spolieha na vakcínu AstraZeneca, ktorú vyrába indický inštitút  a odtiaľ sa vyváža do desiatok krajín sveta. V Indii sa používa okrem toho aj vakcína Covaxin indickej bitotechnologickej spoločnosti Bharat Biotech.


V mnohých indických spolkových štátoch počet registrovaných prípadov infekcie koronavírusom v poslednom čase opäť výrazne vzrástol. Od štvrtka do piatku bolo v celej krajine hlásených 23 285 nových infekcií. Západoindický štát Maháraštra zaviedol nové obmedzenia kvôli drastickému nárastu počtu infekcií, uzatvára epochtimes.de.