Zadržanie šéfa SIS je šialený medzinárodný trapas a totálna strata dôveryhodnosti Slovenska
13 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Na svete neexistuje prípad, že by celé vedenie tajnej služby sedelo vo väzbe. Iba ak po potlačení prevratov v diktátorských režimoch. Alebo - na Slovensku za vlády Igora Matoviča.


"V prípade Vladimíra Pčolinského ide o prvého nominanta kabinetu Igora Matoviča, ktorý skončil v putách. Policajné komando ho zadržalo ako zločinca. Aké svetlo to vrhá na Slovensko ako člena Európskej únie?" Pýta sa portál 1pluska.sk.

"Zadržať úradujúceho šéfa SIS nemá v histórii Slovenska obdobu." Pokračuje portál. Redakcia HD iba pripomína, že vo vyšetrovačke už sedí aj jeho zástupca.

Riaditeľ SIS Pčolinský sa znova strápňoval na sociálnej sieti
23 | 01 | 2021 | editor01hd

Banánový "Matovičstan"

"Slovensko to ukazuje v zlom svetle. Naša povesť v zahraničí tým mohla utrpieť veľkú ranu. Podobne sa vyjadrila aj europoslankyňa Monika Beňová. Podľa nej vrhá tento krok katastrofálny obraz na Slovenskú republiku."

„Existuje niekoľko odporúčacích správ výboru Rady Európy, kde sa hovorí o istých postupoch vrátane vyšetrovacej väzby,“ pripomenula Beňová. Slovensko by sa malo riadiť európskymi princípmi a väzba by mala byť poslednou možnosťou. „Zlý obraz Slovenska vytvára aj to, ako dlho u nás trvajú všetky postupy,” hovorí Beňová. „Navyše zatknúť riaditeľa SIS takýmto zvláštnym spôsobom je neuveriteľné."
Zatkli sme aj dôveru

S Beňovou podľa portálu 1.pluska.sk súhlasí aj Michal Šimečka, europoslanec za PS-Spolu. „V prostredí bezpečnostných zložiek, tajných služieb a medzinárodnej spolupráce je všetko založené na dôvere a osobných vzťahoch. A to, nakoľko sa Slovenská informačná služba vie dostať ku kľúčovým informáciám, je vo veľkej miere závislé od toho, ako jej ostatní dôverujú,“ dodáva.

Zatknutie hlavy informačnej služby môže pošramotiť naše renomé aj podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej. „To, z čoho na medzinárodnej úrovni vybočujeme, je, že máme veľa ľudí  z orgánov činných v trestnom konaní  vo väzbe,“ pripomína.

Šéf SIS Pčolinský hovorí, že zadržaných sudcov môže byť oveľa viac
Šéf SIS Vladimír Pčolinský sa rozrozprával o zaujímavom rodinnom prepletenci na košických súdoch, odkiaľ budú možno aj ďalší zadržaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Koalícia nemá čistých

Politológ Tomáš Koziak podľa 1.pluska.sk tvrdí, že zatknutie negatívne vplýva na Slovensko na medzinárodnej a najmä na štátnej úrovni. "Zatknutie riaditeľa SIS môže byť problém vládnej koalície, ak nedokázala vybrať na jeden z najdôležitejších postov niekoho, kto by bol „úplne čistý a jednoznačne vhodný“.
Paradox moci

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár uviedol, že Pčolinskému stále dôveruje. Ak by sa však obvinenia potvrdili, navrhnú nového šéfa SIS „alebo sa dohodnú inak“.

 

Draxler: Zadržaný šéf SIS Pčolinský robil tejto organizácii od začiatku len hanbu
Na zadržanie riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského už zareagovalo viacero súčasných politikov. Z tých bývalých si dnešnú rannú udalosť všíma v statuse na sociálnej sieti aj exminister školstva Juraj Draxler. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik