Predbiehanie sa pri očkovaní je nemorálne, ale nie trestné
13 | 03 | 2021 I Timotej Dudka
Keď sa niekto predbiehal pri očkovaní, nespáchal trestný čin. Plynie to zo stanoviska českej štátnej zástupkyne. Žalobkyňa preskúmala rokovanie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Zdeňka Kabátka, ktorý sa nechal prednostne zaočkovať v januári. Urobil tak o týždeň skôr, než české ministerstvo zdravotníctva schválilo očkovaciu stratégiu. Riaditeľ VšZP nebol v prioritnej skupine, píše portál Aktuálně.




Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Zdeněk Kabátik bol jedným z niekoľkých predstaviteľov verejnej správy, manažérov v zdravotníctve či úradníkov, ktorí podstúpili vakcináciu mimo poradovník. Očkovaciu dávku si nechal aplikovať 5. januára. Šesť dní potom schválilo ministerstvo zdravotníctva očkovaciu stratégiu, kedy prioritnou skupinou v Česku boli seniori starší ako 80 rokov a zdravotníci v priamom kontakte s "covidovými" pacientmi.

"Skutočnosť, že si Ing. Kabátik nechal prednostne aplikovať očkovacie vakcínu, nemožno hodnotiť ako postup protiprávny a nemožno ju podradiť pod skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v osobitnej časti trestného zákonníka," uviedla žalobkyňa Kateřina Juricova z Obvodného štátneho zastupiteľstva pre Prahu 3, ktorá trestné oznámenie na Kabátika vybavovala.

Rakúsky portál: Uprostred vládnej krízy na Slovensku sa porúča šéf zdravotníctva
Slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí (46), nominant najväčšej vládnej strany Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti (OLaNO), oznámil svoju rezignáciu. Uprostred vládnej krízy, ktorá v krajine trvá už niekoľko dní, nechce robiť „žiadne... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová