Európske krajiny odmietajú vakcínu od AstraZeneca, no Slovensko ju ide podávať masovo!
13 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Švédsko-britskú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca v posledných dňoch stíha rana za ranou. Najnovšie jej viaceré krajiny Európy dali stopku, no Slovensko, ako sa zdá, mieni touto vakcínou očkovať svojich občanov masovo. Portál 1pluska.sk sa pýta: Treba sa báť tejto vakcíny?


Najprv sa u niekoľkých pacientov po očkovaní vyskytli krvné zrazeniny a najnovšie vydala Európska agentúra pre lieky (EMA) výstrahu aj pred možným anafylaktickým šokom. Pritom už dnes sa v Bratislave otvára najväčšie veľkokapacitné vakcinačné centrum na Slovensku, kde chcú zaočkovať 20-tisíc ľudí týždenne práve vakcínou AstraZeneca.
Očkovanie zastavilo viacero krajín

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca desať krajín – Rumunsko, Rakúsko, Taliansko, Island, Nórsko, Dánsko, Estónsko, Litva, Luxembursko a Lotyšsko a v piatok aj Bulharsko, kde po očkovaní zomrela 57-ročná žena. Krajiny tvrdia, že ide o preventívny krok, kým sa podozrivá šarža preverí.

Spolu jeden milión ampuliek z tejto výrobnej linky skončilo v 17 krajinách Európy. „Ku dňu 10. marca 2021 bolo zaznamenaných 30 prípadov trombembolických komplikácií takmer medzi piatimi miliónmi ľudí zaočkovaných vakcínou COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v Európskom hospodárskom priestore,“ uviedla EMA.

Prvá smrť po očkovaní na Slovensku! Zomrela mladá stredoškolská učiteľka
Len 38-ročná žena mala umrieť krátko po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Ide o prvý prípad úmrtia po podaní očkovacej látky na Slovensku, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

K nám má prísť ďalších 300-tisíc

a Slovensko dodala AstraZeneca už 200-tisíc dávok a v marci má prísť ďalších vyše 300-tisíc. Náš Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) zdôrazňuje, že očkovanie touto vakcínou a krvné zrazeniny spolu nemusia súvisieť. „Podľa výsledkov predbežného preskúmania nič nenasvedčuje tomu, že by prípady trombózy boli spôsobené očkovaním. Trombóza nie je uvedená v možných nežiaducich účinkoch vakcíny a nepatrí medzi typické nežiaduce účinky vakcín,“ uviedla hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Momentálne prebieha kontrola kvality dotknutej šarže. „Na Slovensko daná šarža nebola dovezená,“ ubezpečujú kontrolóri. Prípadom sa zaoberá aj Výbor pre hodnotenie rizík liekov Európskej liekovej agentúry.

Podľa virológa Fedora Čiampora môže ísť len o náhodu. „V minulosti sa takéto záležitosti nevyskytli. Myslím si, že tieto prípady výskytu krvných zrazenín sú náhodne spájané s očkovaním. Očkovanie nemôže niečo takéto spôsobovať,“ potvrdil uznávaný profesor.

Kalavská radí: Toto musíte mať doma, pri covide vám to môže zachrániť život!
S koronavírusom bojujeme už rok, no mnohí ľudia doteraz nevedia, čo majú robiť, keď im vyjde pozitívny test a tápu pri domácej liečbe. Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská radí, čo by vám doma nemalo chýbať. Jednoduchý prístroj, ktorý... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Vraj sú podrobne testované

„Očkovacie látky sú napriek rýchlejšiemu vývoju veľmi podrobne testované. Pri obrovskom a masívnom očkovaní sa vždy nájdu prípady, ktoré sa spoja, podobne ako to bolo s autizmom v minulosti, čo sa dokázalo, že nie je pravda,“ doplnil.

Nejde však o prvý prešľap tejto vakcíny. Európska lieková agentúra najprv nebola spokojná s výsledkami klinických skúšaní AstraZenecy. „Zbytočne si skomplikovali dizajn svojich štúdií. Tvrdili, že efektivita je od 70 do 90 %, EMA im schválila 59 %. Preto AstraZeneca robila iné štúdie a tieto dni už chodia prvé výsledky a vidíme, že keď sa to spravilo inak, na väčšej skupine ľudí, tá efektivita je rádovo vyššia,“ povedal analytik Martin Smatana.

Podľa Smatanu je práve Európska lieková agentúra garantom, že ľudia dostanú len účinné a bezpečné vakcíny. „Momentálne prebieha ďalšia veľká štúdia v USA na vekovo staršej populácii. Krajiny preto AstraZenecou očkujú iba ľudí pod 55 rokov, no aj vďaka posledným poznatkom sa to už postupne mení,“ doplnil analytik.

AstraZeneca v problémoch. Ak nezomriete na problém so zrážanlivosťou krvi, môžete dostať anafylaktický šok!
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková

Dostanú ju aj starší

Aj u nás sa vakcína AstraZeneca spočiatku použila na očkovanie osôb do 55 rokov, ako uvádzal príbalový leták. Očkovali sa ňou najmä učitelia, ktorí však po vakcíne nenastúpili do práce. Viacerí mali vedľajšie účinky, ktoré ich skolili na jeden-dva dni. „Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že vakcína funguje a netreba sa ich obávať," ubezpečuje ministerstvo.

Očkovanie AstraZenecou však teraz čakajú zmeny. Už od tohto týždňa dostávajú vakcínu aj ľudia starší ako 55 rokov, na Slovensku ňou momentálne očkujú vekovú skupinu od 60 do 70 rokov.

Meniť sa bude aj podanie druhej dávky. „Pôvodne mali zaočkovaní ľudia dostať druhú dávku po 28 dňoch. Pre nové poznatky odborníkov a vedcov na medzinárodnej úrovni sa však termín druhého očkovania posúva na desať týždňov od prvej dávky vakcíny. Zvýši to jej účinnosť,“ informovalo ministerstvo.

Bulharsko po úmrtí ženy pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy
Očkovanie vakcínou spoločnosti AstraZeneca pozastavilo v piatok aj Bulharsko, kde úrady preverujú smrť ženy s komorbiditami, ktorá bola tento týždeň zaočkovaná proti vírusovému ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


EMA tento týždeň schválila aj štvrtú vakcínu na prevenciu pred ochorením COVID-19. Očkovacia látka Janssen od firmy Johnson & Johnson má veľkú výhodu v tom, že na rozdiel od ostatných schválených vakcín sa podáva len v jednej dávke. Bonusom je aj to, že pri jej skladovaní stačí obyčajná chladnička.

Blízko k schváleniu je aj ďalšia americká vakcína od firmy Novavax, ktorá preukázala 96-percentnú účinnosť proti čínskemu variantu koronavírusu.

Už čoskoro sa očkovanie rozbehne naplno. Do konca júna by malo do štátov EÚ prísť 300 miliónov vakcín, na Slovensko 3,5 milióna dávok. Podľa štátnej tajomníčky Jany Ježíkovej by už v apríli mohli očkovať ľudí nad 50 rokov a od mája štyridsiatnikov.

Maďarské médiá informujú o vakcíne Sputnik V úplne inak
Médiá na Slovensku sú na informácie o prístupe iných krajín k ruskej vakcíne na informácie skúpe. Maďarské médiá poskytujú čitateľom dostatok rôznych informácií. Maďarský denník Magyar Nemzet informuje o tom, že v Taliansku sa začali preteky o... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Robert Bačinský