Ďalší prípad juhoafrickej mutácie je na Slovensku. Muž sa vrátil zo Somálska
13 | 03 | 2021 I tasr

Tento týždeň bol na Slovensku laboratórne potvrdený ďalší prípad juhoafrického variantu nového koronavírusu. Zatiaľ je tak v krajine laboratórne potvrdených celkovo osem takýchto prípadov.


TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Ako priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas, v prípade potvrdeného juhoafrického variantu ide o muža, ktorý priletel z pracovnej cesty zo Somálska a po návrate išiel priamo do domácej izolácie. "Osoba má jeden úzky kontakt zo spoločnej domácnosti. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia sú zabezpečené," zdôraznil.

"Tento týždeň sme spolu s našimi partnermi z Univerzity Komenského sekvenovali 111 pozitívnych vzoriek z rôznych regiónov Slovenska, pričom sa nám podarilo pripraviť 94 genomických sekvencií. V jednom prípade bol potvrdený juhoafrický variant, v šiestich český variant a až v 87 prípadoch britský variant pandemického vírusu,“ priblížil Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Všetky osoby s potvrdeným juhoafrickým variantom mali cestovateľskú anamnézu a po prekročení hraníc išli priamo do karantény, dodal ÚVZ SR.

Mesík: Ako môže byť 8350 oficiálne mŕtvych výsledkom Krajčího statočnej práce?
Ďakovanie premiéra Matoviča odstupujúcemu ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu zdvihlo zo stoličky aj analytika globálnych rizík a vyštudovaného lekára Juraja Mesíka. Čítať ďalej
13 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik