Povinnosť dezinfikovať si ruky. Vedci prišli konečne s odpoveďou
12 | 03 | 2021 I Ivan Mihale

Vyhláškami nás nútia neustále si dezinfikovať ruky. Slogan Ruky - Odstup – Rúško nám lezie z chladničky. Pri každom vchode do obchodu je postavený všetkým dobre známy stojan s dezinfekciou a pri ňom prísny SBS-kár dohliadajúci na dodržiavanie opatrení.  Vedci však konečne prišli s definitívnou odpoveďou. Uvádza sa na stránke Dobré noviny.



V rámci najnovšieho výskumu českých vedcov sa nepreukázali žiadne stopy po koronavíruse na neživých predmetoch. Z uvedeného je zrejmé sa nemôžete nakaziť napríklad pri použití nákupného vozíka, ktorý zdieľalo niekoľko ľudí či chytaním zábradlia v nákupnom centre.

„Z povrchu sa nikto nemohol infikovať. Aj keď tieto povrchy obchytalo niekoľko tisícok ľudí a naschvál sa tam neupratovalo.“ Tvrdí to český neurobiológ a expert na molekulárnu genetiku prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D..

„Odborníci to odôvodňujú tým, že po chvíli sa z povrchu vyparí voda. Pritom tam zostane iba suchá častica, v ktorej bol vírus. Táto častica sa tam v podstate stratí. Riziko nakazenia nám hrozí iba vtedy, ak je vírus v kvapôčkovej podobe. Navyše, vďaka rúškam v obchodoch či v MHD je riziko nakazenia sa veľmi malé. Okrem toho sa v obchodoch, v nákupných centrách či v dopravných prostriedkoch všetko dezinfikuje, takže je ešte menšia šanca sa nakaziť“ uzatvára sa na stránke.

 

Prokurátorovi bol doručený podnet na väzobné stíhanie riaditeľa SIS (AKTUALIZOVANÉ)
Prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bol doručený podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr