Pokladničný doklad dlhý 62 cm a záverečná suma 2635,8 eura! Zneužívajú pohrebníctva Covid úmrtia?
12 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Veľkú zaťažkávaciu skúšku zažívajú počas koronakrízy aj pohrebníctva a pohrebné služby. Viacerí pozostalí sa ale sťažujú na ich predražené služby. To, čo sa stalo Miriam pri platbe za pohreb šokovalo aj ju samotnú.


Do médií sa po odchode Borisa Šramka z postu riaditeľa bratislavského mestského pohrebníctva Marianum dostali informácie o predražených úkonoch pri pohrebe osôb s covidom. Ozývajú sa ale aj ďalší pozostalí, ktorí za pohreb milovanej osoby zaplatili podľa ich slov nekresťanské peniaze, uvádza portál cas.sk.
Pohrebníctvo si len za učesanie a oholenie nebožtíka zaúčtovalo 148 eur

Jednou z nespokojných zákazníkov pohrebníctva Marianum je aj Miroslava Kováčová z Bratislavy, ktorá v januári pochovala svojho nevlastného otca Juraja, ktorý ležal v nemocnici s Covidom-19 dva týždne. Aj napriek tomu, že netrpel žiadnymi vážnymi ochoreniami, zákernému vírusu predsa len, presne na Štedrý deň, podľahol. Smútiaca rodina začala vybavovať pohreb v mestskom pohrebníctve Marianum. Z vypočítanej sumy celého pohrebu sa však Mirke zatočila hlava.

„Pokladničný doklad je dlhý 62 centimetrov a pohreb nás so všetkým vyšiel na 2 635,80 eura,“ prezradila rozhorčená Bratislavčanka, ktorú najviac zaskočili dve položky v celkovej sume 434 eur. Za použitie špeciálnych bezpečnostných odevov a ochranných pomôcok pre dvoch pracovníkov, ktorí zabezpečovali odvoz zosnulého s Covidom, zaplatila 185 eur. Ďalších 249 eur si pohrebníctvo vypýtalo za ochranné pomôcky pre ďalších dvoch zamestnancov, ktorí zosnulého obliekli a umyli.
Niekoľkonásobne predražená

Marianum totiž spomínané pomôcky používa i napriek tomu, že hlavný hygienik tento postup priamo nenariaďuje. „Rozumiem tomu, že sa pracovníci musia chrániť, ale táto suma je nehorázna. Cenu za ochranné obleky a pomôcky predražili niekoľkonásobne,“ hnevá sa Miroslava. Ktorú však rozhorčili aj ďalšie úkony. „To už ani nehovorím o tom, že za učesanie a oholenie otca si zaúčtovali 148 eur,“ šokuje nepokojná Bratislavčanka a dodáva, že na obrade sa kvôli opatreniam mohli zúčastniť iba šiesti ľudia. Napriek tomu si pohrebníctvo podľa jej slov za zozbieranie vencov a kytíc od nich nechalo zaplatiť 15 eur.

Pohreby zdraželi aj o tisícku! Slovensko nestíha pochovávať zosnulých na Covid
Toľko mŕtvych sme na Slovenku ešte nemali! Extrémne vyťažené sú nielen nemocnice, ale aj pohrebné služby, krematóriá a cintoríny, upozorňuje portál 1pluska.sk. Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Diana Zaťková

Riaditeľ odmietol podľahnúť tlaku na zrušenie poplatky za manipuláciu s mŕtvym

Ceny za účtované opatrenia sú aj podľa primátora Matúša Valla neprimerané, nevhodné a nedôstojné. „Marianum zároveň viac nebude pozostalým účtovať príplatky za bezpečnostné opatrenia pri základnom zaobchádzaní so zosnulými po COVID-19 a poplatok za tieto opatrenia pri doplnkových službách znižuje na absolútne minimum,“ uviedla Katarína Rajčanová, hovorkyňa Magistrátu.

Miroslava tvrdí, že by uvítala vrátenie aspoň časti z prehnanej ceny za ochranné pomôcky. Podľa Rajčanovej ich pohrebníctvo aktuálne prechádza finančným auditom a podľa jeho výsledkov sa budú zaoberať možným zreálňovaním cien za ponúkané služby. K situácii sa vyjadril aj doterajší šéf pohrebníctva Boris Šramko. „Z funkcie riaditeľa bratislavského mestského pohrebníctva Marianum som odišiel sám. Nebol som ochotný podľahnúť tlaku na zrušenie poplatkov za manipuláciu so zosnulými, ktorí boli pozitívni na ochorenie COVID-19,“ tvrdí exriaditeľ.
Niekde to dokonca odmietajú

Umývanie, úprava či obliekanie zosnulých, ktorí mali COVID-19, je podľa neho podnikateľskou činnosťou pohrebníctva a nie služba vo verejnom záujme, preto nie je možné takúto komerčnú službu financovať z verejných zdrojov. Bolo by to podľa neho porušovaním zákona. Poplatok nebol podľa Šramka až tak neprimerane vysoký, ako to bolo medializované, pretože vie o pohrebníctvach, kde sa takéto ceny hýbu v tisícoch. Nájdu sa podľa neho aj mestá, kde nie je pohrebná služba ochotná zosnulého, ktorý mal COVID-19, umyť či obliecť.

„Dva poplatky za vývoz zosnulého a za obliekanie i úpravu zosnulého sa u nás hýbali na úrovni 443 eur. Na požiadavku magistrátu som tieto poplatky obratom znížil a sú dokopy na úrovni okolo 280 eur,“ dodal Šramko s tým, že v poplatku sú zahrnuté ochranné obleky pre zamestnancov, ktorí manipulujú so zosnulým, pre pracovníčku vykonávajúcu úpravu tváre zosnulého, pre upratovačku, prostriedky na dezinfekciu či príplatok pre zamestnancov za výkon rizikovej práce v infekčnom prostredí.

Priemerné ceny ochranných pomôcok:

  • Ochranný overal - 9 eur

  • Respirátor FFP2 bez ventilu - 1 euro

  • Ochranný štít - 3 eurá

  • Gumené rukavice - 11 eur (100 ks)

  • Ochranný návlek na obuv (100 ks) - 4 eurá
    SPOLU: 28 eur


*ceny závisia od požadovanej miery ochrany či materiálu

Zosnulí na Covid často odchádzajú na večnosť nahí a hrozí aj nedostatok rakiev
V najbližších dňoch nemusí byť dostatok rakiev, výrobcovia sú tiež na hrane, upozorňuje predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž. Pre obavy z nakazenia niektorí zamestnanci pohrebných služieb zosnulých pred... Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Ivan Brožík