Maďarské médiá informujú o vakcíne Sputnik V úplne inak
12 | 03 | 2021 I Robert Bačinský

Médiá na Slovensku sú na informácie o prístupe iných krajín k ruskej vakcíne na informácie skúpe. Maďarské médiá poskytujú čitateľom dostatok rôznych informácií. Maďarský denník Magyar Nemzet informuje o tom, že v Taliansku sa začali preteky o výrobu vakcíny Sputnik V.  


Tagesschau: Dvojitá kríza na Slovensku. Spor vo vláde kvôli Sputniku V
Počet nových infekcií na Slovensku zostáva vysoký, nemocnice sú preťažené. Popri koronakríze však je tu aj iná – vládna. Slovenský premiér Matovič na vlastnú päť zaobstaral ruskú vakcínu Sputnik V, píše Peter Lange z ARD pre nemecký... Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Ako uvádza maďarský denník Magyar Nemzet, v Taliansku sa začali preteky o výrobu vakcíny Sputnik. Kým EÚ má o vakcíne pochybnosti, kvôli ktorým ešte nebola v Únii povolená, mnohí v zahraničí sa domnievajú, že ruská vakcína by znamenala ochranu zdravia obyvateľstva.
Taliansko je pripravené

Pred niekoľkými dňami Francesco Vaia, riaditeľ nemocnice Lazzaro Spallanzani oznámil, že Taliansko je pripravené vyrábať ruskú vakcínu. Až 70 percent výroby sa podľa neho dá pritom vyriešiť len v jedinej provincii, Lazio. Vedúci predstavitelia niekoľkých talianskych farmaceutických spoločností v anonymnom vyhlásení uviedli, že dostali pozoruhodnú ponuku od ruských vývojárov na výrobu vakcíny. Hoci taliansky farmaceutický priemysel má v Európe vysokú kvalitu, výroba vakcíny si vyžaduje predsa len technické zlepšenia. Výrobné spoločnosti stoja 20 až 30 miliónov eur.

Ruskí vývojári by boli dokonca ochotní financovať až štvornásobok tejto sumy, ak by sa talianski výrobcovia liekov rozhodli vyrábať Sputnik. Výroba by sa mohla začať o tri až štyri mesiace, uvádza nemenovaný majiteľ v talianskom denníku La Repubblica. Ako sa píše v Magyar Nemzet, Taliansky minister hospodárstva, Giancarlo Giorgetti uviedol, že miestna výroba vakcíny by sa mohla začať už v roku 2021. Procesy by sa ešte urýchli štátnou dotáciou v hodnote 200 miliónov eur.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Rusi sa snažia zásobiť svet

„Rusi sa usilujú vyrábať vakcínu v takom množstve, aby ňou boli schopní zásobovať svet,“ informuje La Repubblica. Vychádza pritom z veľmi dobrých kontaktov Rusov a mimoriadne priaznivej rozvojovej pomoci. Pretože podmienky pre takúto výrobu v ich vlastnej krajine neboli zavedené, spoliehali by sa na sieť farmaceutických výrobcov v západných krajinách. Ozývajú sa však aj iné hlasy. „Cieľom rýchlej expanzie je zároveň aj propaganda,“ uviedol denník.

Účinnosť a spoľahlivosť vakcíny by ruská strana dokázala garantovať. V súčasnosti uzavrelo zmluvu na obstaranie Sputniku V päťdesiat štátov, z ktorých 49 už povolilo jeho použitie. Pätnásť laboratórií v jedenástich štátoch môže už s výrobou začať. Prvým európskym výrobcom je podľa Magyar Nemzet švajčiarska spoločnosť Adienne Pharma & Biotech, ktorá sa zmluvne zaviazala k výrobe 10 miliónov dávok do konca roka.

Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár