Slovensko je na dne: Bojovať proti Covid-19 nám prídu pomáhať zdravotníci z Dánska a Belgicka
11 | 03 | 2021 I editor01hd
Slovensko je na dne. V piatok nám prídu pomáhať zdravotníci z Dánska a Belgicka bojovať proti Covid-19. Mali by ísť do Banskej Bystrice. Povedal to štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura, informuje TASR.

"Malo by ísť o ôsmich zdravotníkov z Dánska, troch lekárov a päť zdravotných sestier a takisto o troch zdravotníkov z Belgicka, dvoch lekárov a jednu sestru. Všetci títo zdravotníci budú pracovať vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici," povedal s tým, že vďaka ich pomoci sa podarí rozšíriť oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny minimálne o štyri lôžka.

Stachura pripustil, že situácia v nemocniciach je pre pandémiu koronavírusu zlá a stále viac lôžok je obsadených. Prevoz pacientov je podľa jeho slov stále náročnejší. "Nie vždy sa darí úspešne preložiť pacientov. Z 15 pacientov sa darí preložiť troch či štyroch," uviedol štátny tajomník. Dodal, že ochota preloženia pacienta je limitovaná, väčšinou však príde k odmietnutiu.

Práve z tohto dôvodu podľa neho vláda požiadala o pomoc v zahraničí. Doplnil, že prioritou je, aby slovenských pacientov nemuseli transportovať do zahraničia. Pomocnú ruku v tomto smere podalo Slovensku Poľsko, dvaja pacienti sa nachádzajú v nemocnici v Gorliciach a traja v nemocnici v Nowom Targu. Došlo k prekladu dvoch pacientov do nemeckého Dortmundu a jeden je v nemeckom meste Bochum. "Určite viem potvrdiť, že to neboli žiadni prominenti," doplnil Stachura. Dodal, že táto možnosť je pri každom pacientovi v kritickom stave, ktorého prevoz je možný.