Šéfka UNICEF žiada o miliardu dolárov na podporu globálnej distribúcie vakcín proti Covid-19
11 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Výkonná riaditeľka organizácie UNICEF uviedla, že agentúra potrebuje ďalšie finančné prostriedky v hodnote jednej miliardy dolárov, aby sa zabezpečila dodávka vakcín proti Covid-19 do najchudobnejších krajín sveta, informuje portál RT.


„Žiadame svet o ďalšie financovanie. Pre UNICEF a distribúciu vakcín do najchudobnejších krajín stále potrebujeme asi 1 miliardu dolárov,“ uviedla v stredu šéfka UNICEF Henrieta Foreová počas online stretnutia organizovaného na dubajskom svetovom samite.

 
Pre chudobné deti

Šéfka UNICEF ďalej poznamenala, že peniaze pomôžu distribuovať vakcíny proti Covid-19 pre chudobné deti po celom svete a mohli by sa tiež použiť na podporu nedostatočne financovaných systémov zdravotnej starostlivosti v niektorých najchudobnejších krajinách sveta počas pandémie.

 
Nemá zdroje

UNICEF je súčasťou programu COVAX podporovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou, avšak Foreová uviedla, že je nepravdepodobné, že by COVAX mal zdroje na dodanie vakcín do všetkých krajín v núdzi tento rok.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Agentúra OSN sa stala jediným najväčším kupujúcim vakcín proti Covid-19 na svete a jej cieľom je zohrať v tomto roku kľúčovú úlohu pri plánovanej dodávke dvoch miliárd dávok.

 
Dve miliardy vakcín

V novembri agentúra uviedla, že spolupracuje s 350 logistickými partnermi vrátane veľkých leteckých spoločností a prepravných spoločností na zabezpečení dodávky takmer dvoch miliárd vakcín Covid-19 do viac ako 92 krajín.

Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár